Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Starožitné předměty / foto: shutterstock

Pro někoho odpad, pro druhého poklad

Při vyklízení půdy ve zděděném nebo koupeném domě, ale třeba i při důkladnějším úklidu temných zákoutí našeho domu nebo bytu můžeme najít hotové poklady. My v tom můžeme vidět veteš, sběratelé v tom uvidí cenný poklad.

Odpad, nebo poklad?

Když nalezneme v domě něco, co pro nás nemá srdeční osobní hodnotu a ani to pro nás nemá reálné využití, jednoduše to vyhodíme. Co když je to ale pro někoho cenná věc? Jak se říká, každá věc má svého kupce a u starých věcí to platí dvojnásob.

Starožitnosti s vysokou hodnotou
Starožitnosti s vysokou hodnotou – Zdroj: Shutterstock.com

Když něco najdu, jak zjistím, jestli to má cenu?

Když najdete na půdě starou plechovou ceduli, například s označením prodejny, může skončit v odpadu nebo ve výkupně kovů, ale také ve sbírce. Sběratelů starých plechových cedulek je celkem velký počet. Zrovna tak staré pivní lahve s výliskem jsou mezi sběrateli žádaným artiklem. Starožitný nábytek je hodně oceňován, ale i mezi nábytkem z dob nedávno minulých se najdou cenné kousky. Záleží na tom, kde a komu takové kousky nabídneme. Pokud najdeme něco, co by mohlo být cenné, ale nejsme si jistí, je dobré se obrátit na odborníky. Ideální je věc nafotit a obejít několik starožitností. V dnešní době se lze obrátit na stránky k tomu určené na internetu, případně využít některou skupinu na sociálních sítích, kde se koupí a prodejem starožitností zabývají.

Starožitný nábytek
Starožitný nábytek – Zdroj: Shutterstock.com

Chce to nekývnout hned na první nabídku

Když vyfotíme danou věc a s dotazem na její možnou cenu ji umístíme do skupiny na sociální síti a obratem se nám v komentáři objeví zpráva typu ,,koupím za pět set“, neprodávejte ihned. Nabízená cena se mnohdy ještě navýší. Dobré je si potencionálního kupce prověřit. Stačí se kolikrát podívat na jeho profil na sociální síti a hned je jasné, zda se jedná o podvodníka, překupníka anebo sběratele.

Samozřejmě, že nemůžeme veškerou veteš skladovat pro případ, že třeba jednou bude mít cenu, ale přeci jenom, než něco starého vyhodíte, popřemýšlejte nad tím, zda právě tahle věc někomu nechybí do sbírky.

 

Zdroj:

https://www.dumazahrada.cz/clanek/starozitnosti-20220504.html

 

Pro někoho odpad, pro druhého poklad

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!