Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bramborové chipsy / foto: shutterstock

Závislost na brambůrkách: Proč je nedokážeme jen tak přestat jíst?

Brambůrky jsou bezesporu jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě. Už jste někdy přemýšleli o tom, proč, když otevřete sáček, nedokážete s nimi přestat? Co nás nutí jíst je stále dokola, i když víme, že nejsou zdravé?

Chemické složení brambůrek

Jedním z hlavních faktorů, proč nedokážeme přestat s touto slanou pochoutkou, je chemické složení brambůrek. Brambůrky totiž obsahují vysoké množství soli, tuku a sacharidů. Tato kombinace dokonale stimuluje naše chuťové pohárky a dochází k aktivaci některých center v mozku. Jedná se o tzv. centra odměny, jsou to totiž centra, která jsou spojená s pocitem potěšení, uspokojení, ale také závislosti.

Když jíme brambůrky, naše tělo navíc produkuje hormony, jako je dopamin a serotonin. Tyto hormony nás udržují v dobré náladě, a tím pádem nás podvědomě motivují k dalšímu jídlu. Zde vidíte, že jen tak skončit s pojídám brambůrek je opravdu pro mozek náročné a čelíme tak velké výzvě, při které je potřeba silně použít svoji vůli.

Neodolatelné brambůrky
Neodolatelné brambůrky – Zdroj: Shutterstock.com

Psychologický efekt brambůrek

Dalším faktorem, proč jsou pro nás slané lupínky jako magnet, je psychologický efekt brambůrek. Brambůrky jsou často spojovány s příjemnými situacemi, jako jsou oslavy, párty, filmové večery nebo relaxace. Protože máme tyto okamžiky možná právě spojeny se slanou chutí v puse, mohou nám tak snadno vyvolat vzpomínky na tyto okamžiky a způsobit nám pocit nostalgie, radosti nebo útěchy. Brambůrky tak pro někoho mohou sloužit jako způsob, jak utišit stres, nudu nebo úzkost. Saháme proto po nich jako po rychlém a snadném zdroji potěšení. Určitě znáte ten pocit, když na konci náročného dne najdete ve spíži šustivý pytlík brambůrek.

Z výše uvedených důvodů se tedy zdá, že je pro nás opravdu těžké přestat jíst brambůrky, když už je jednou ochutnáme. Nicméně, pokud chceme zlepšit naše zdraví a snížit riziko obezity, cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění, je vhodné najít zdravější alternativy této křupavé slané pochoutky nebo alespoň dokázat omezit jejich konzumaci.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-chipsy-jako-droga-ale-i-soucast-vytecnych-pochoutek-129883

 

Závislost na brambůrkách: Proč je nedokážeme jen tak přestat jíst?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!