Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče o psí tlapy / foto: shutterstock

Jak pečovat o packy psa v zimě: Namazat před procházkou a oplachovat jen vlažnou vodou

Psa je třeba venčit za každého počasí a v každém ročním období. Zvýšenou péči potřebují packy psa v zimě. Proč zásadně mazat před procházkou? A proč vždy po procházce opláchnout vlažnou vodou?

Před procházkou pořádně namazat

Pokud je sníh a chodníky i cesty jsou posypané solí, je nezbytné psovi packy namazat. Ideální je obyčejná čistá lékařská vazelína. Vrstvou netřeba šetřit. Díky tomu zajistíte psovi ochranný film na packách, který do značné míry právě ochrání psí polštářky před nástrahami soli. Pokud byste tak neučinili, tak váš chlupatý parťák bude trpět díky právě posypové soli. Výsledkem pak mohou být popraskané polštářky na packách.

Užijte si zimní radovánky se psem
Užijte si zimní radovánky se psem – Zdroj: Shutterstock.com

Po každém návratu je třeba packy omýt

Pokud je sníh, který zejména dlouhosrstým plemenům způsobuje typické sněhové koule, tak těch se zbavíte po příchodu domů snadno a rychle, když psa dáte do vany či do sprchy a použijete vlažnou vodu. Rovněž je nezbytné po každé procházce psí tlapky opláchnout vlažnou vodou. V zimě platí dvojnásob. Proč?

Nebezpečná posypová sůl

Mnozí majitelé si bohužel neuvědomují fakt, že posypová rozmrazovací sůl může nejen na psích tlapkách způsobit nemalé problémy. Jde o to, že psi mají tendenci po příchodu domů si packy olizovat. Pokud byste je předtím důkladně neomyli, tak můžete svého psa ohrozit na životě. Při pozření se totiž jedná o toxickou látku. Pokud by si váš pes olizoval sůl z pacek, mohl by mít žaludeční nevolnost, v horším případě hrozí i vážná otrava. Proto je důležité packy vždy po procházce v zimě důkladně omýt. Tímto se vyhnete nejen zdravotním problémům, ale také i vysušení či podráždění kůže na packách.

Pohodlné řešení především pro páníčky

Pokud se vám nechce omývat packy po procházce, chcete mít jistotu, že pes bude mít packy bez jakékoli újmy, tak mu můžete pořídit speciální psí boty. Nejedná se jen o pohodlnou pomůcku, když si chcete usnadnit práci v péči o psí tlapky, ale také vhodnou do extrémně chladných a mrazivých dnů. Psí boty je vhodné nasadit, když pes přestane běhat a začne zvedat tlapky, neboť ho zebou. Boty jsou vhodné i v případě, že je venku více jak 10 °C pod nulou.

Psí botičky jako skvělý zimní doplněk
Psí botičky jako skvělý zimní doplněk – Zdroj: Shutterstock.com

Při výběru je potřeba zvolit takové, které psovi budou dobře držet na noze a poslouží i ve sněhu, tj. koupit vyšší, aby se do nich nemohl dostat sníh.

 

Zdroje:

https://www.canina.cz/a/4-tipy-jak-o-psi-tlapky-pecovat-v-zime

https://www.denik.cz/zvireci-denik/pes-tlapky-pece-zima.html

Jak pečovat o packy psa v zimě: Namazat před procházkou a oplachovat jen vlažnou vodou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!