Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oslabená imunita / foto: shutterstock

4 tipy na posílení imunity našich dětí – vitamínová bomba, čerstvý vzduch, dostatek ovoce a kopec zábavy

Pokud jste rodiči a máte doma děti ve školním nebo školkovém věku, jistě dobře víte, že v zimě jsou nemoci téměř na denním pořádku.

Zamezit nakažení dítěte v kolektivu není snadné, ale něco pro to udělat můžeme. Máme pro vás čtyři tipy, jak posílit u dětí obranyschopnost a snížit tak jejich nemocnost.

Zimní období plné bacilů a virů

Zimní období patří pro rodiče mezi ta nejnáročnější. Stačí den ve škole nebo školce a naše děti přijdou domů s rýmou nebo kašlem, horečkami a dalšími problémy věstícími nemoc. Jeden den mezi dětmi tak může znamenat dva týdny zdlouhavého marození. Pro děti nuda, protože postrádají kamarády, a pro rodiče noční můra, protože nemohou chodit do práce. Pojďme se podívat, jak imunitu našich dětí posílit, aby byly zdravé a nemusely trávit čas v posteli s horkým čajem a teploměrem.

Nemocné děti vyžadují naši maximální péči
Nemocné děti vyžadují naši maximální péči – Zdroj: Shutterstock.com

1 . tip – Čerstvý vzduch je pro imunitu základ

I když je venku sychravo, nebo dokonce mráz a nejraději bychom trávili čas s horkým čajem na gauči u televize, měli bychom se překonat a jít ven. A naše děti vzít samozřejmě s sebou. Každodenní procházka – klidně i krátká – pomáhá budovat obranyschopnost organismu, a děti tak posílí imunitu. To stejné platí o přehnaném oblékání. Doma se vyhněte přetopeným místnostem, ať jsou děti zvyklé na běžnou pokojovou teplotu. Mít doma 24 °C a chodit v kraťasech je nejen nezdravé, ale i neekonomické. A venku? Samozřejmě že je potřeba obléknout děti dobře, aby nenastydly. Pokud ale není vyloženě mráz a teploty pod nulou, nepotřebují rukavice, tlusté čepice a několik vrstev svetrů a mikin. Čím tepleji jsou „nabalené“, tím klesá schopnost těla vyrovnat se s teplotou samo.

2. tip – Ovoce a zelenina nesmí v jídelníčku chybět

V jídelníčku vašich dětí – a našem samozřejmě také – by neměla chybět zelenina a ovoce. I když o to mnohé děti nestojí, snažte se, aby měly každý den k svačině alespoň kousek jablka, mandarinky, rajče, okurku apod. Ideální je vždy sezónní ovoce a zelenina, protože obsahuje nejvíce vitamínů. A pokud možno, ať děti vše konzumují čerstvé. V přesnídávkové kapsičce moc vitamínů nenajdeme.

Pokud máte problém do dětí dostat ovoce či zeleninu, zkuste jim udělat šťávu nebo tzv. fresh. Vypít denně skleničku není tak složité, a přitom dítěti dáme spoustu vitamínů.

Raději jezme ovoce než léky
Raději jezme ovoce než léky – Zdroj: Shutterstock.com

3. tip – Zábava se nesmí opomíjet

Na imunitu dětí má vliv i psychický stav. Pokud se trápí s něčím ve škole, nechce se jim tam chodit a doma se nudí s mobilem v ruce, dobře jim to neudělá ani na duši, ani na těle. Vezměte proto vše do svých rukou. Venku můžete hrát hry s míčem, stopovačku v lese a doma si zahrát společenské hry, společně si číst knížku nebo si něco vyrábět. Dětem to zvedne náladu a vám určitě také. A každopádně posílíte svoji i jejich imunitu.

4. tip – Pojistěte se vitaminovou bombou

I když dodržujeme všechny předchozí tipy, je dobré se v zimě „jistit“ ještě tzv. doplňky stravy. Pokud vaše děti zkonzumují denně půl pytlíku mandarinek či pomerančů, není nutné to s vitamíny už přehánět. U dětí, které se k ovoci a zelenině příliš nadšeně nehrnou nebo často chodí ze školy a školky nemocné, je lepší sáhnout po vitamínech z lékárny. Pro děti se dají sehnat v chutné variantě gumových nebo cucavých bonbónů. Děti mají odměnu za dobré chování nebo známky ve škole, pochutnají si a jejich imunita vám poděkuje.

 

Zdroj:

https://www.prevenar.cz/novinky-pro-deti/7-zpusobu-jak-posilit-detskou-imunitu-179

 

4 tipy na posílení imunity našich dětí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!