Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Petra Kočková / foto: Foto : Petra Kočková - soukromý archiv ( všechny použité fotografie se souhlasem Petry Kočkové)

Intolerance ovlivňuje jídelníček, život ale ne, říká rekordmanka v silových sportech Petra Kočková

I s histaminovou intolerancí, s intolerancí na lepek, laktózu a některé druhy ovoce si můžeme pochutnat a vrcholově sportovat. Jasným důkazem je světová medailistka a rekordmanka v silových sportech Petra Kočková.

Petra Kočková je držitelkou několika světových rekordů a medailí v kulturistice, v brazilském jiu-jitsu a v powerliftingu. V powerliftingu se stala mistryní světa. Mezi její poslední sportovní úspěchy patří 2. místo na Mistrovství České republiky 2023 v kulturistice v asociaci NABBA, v kategorii athletic figure. Na krásném čtvrtém místě se umístila na Mistrovství světa v Berlíně (podzim 2023) ve federaci WFF.

Úspěšná sportovkyně Petra Kočková
Úspěšná sportovkyně Petra Kočková – Zdroj: Foto: Petra Kočková - soukromý archiv (všechny použité fotografie se souhlasem Petry Kočkové)

Obrovské sportovní úspěchy slaví na domácí půdě, v Evropě i ve světě, a to i přes to, že musí dodržovat přísná pravidla stravování. 

Aktivní sportovkyně i podnikatelka

Petra Kočková se mimo sportovní klání věnuje trénování, vede vlastní salón se zaměřením na zdraví a krásu, je dětskou terapeutkou se zaměřením na neurovývojovou stimulaci, nově otevře centrum bojových umění v Jičíně, kde povede kurzy bojového umění Brazilian Jiu-Jitsu, a je nutriční poradkyní. Jak sama říká, není toho málo, čemu se věnuje, ale stále přidává další a další aktivity.

Pokud se jedná o tvrdý trénink před závody, Petra Kočková omezí jídelníček pouze  na přísun bílkovin – ryby, krevety, krůtí maso a vejce. Při slabosti si dopřeje slunečnicová semínka. Jak sama říká, jídelníček je ve finální přípravě na závody hodně striktní, ale díky tomu, že jí několikrát denně, tělo dostane, co potřebuje.

I omezený jídelníček může být pestrý a chutný

V běžné dny, kdy pracuje a trénuje ,, jen“ na udržení kondice, má Petra jídelníček mnohem pestřejší. Dia bezlepkové sušenky, rýžové chlebíčky s hořkou čokoládou nebo  rýžová kaše bez laktózy, jsou nejoblíbenější volby snídaně. Po tréninku protein bez laktózy (metabolismus Petry dokáže strávit pouze jeden druh). K obědu nejraději něco z vietnamské kuchyně, například kachnu s rýží, rýži s krevetami nebo sushi. Odpoledne si dopřeje něco pečeného sladkého. Petra si peče sama a ráda. Miluje domácí čerstvý bezlepkový chléb. Z bezlepkové mouky, bez laktózy, bez cukru (sladí ovocem, medem, nebo jen doplní bílým jogurtem s kokosovým nebo sójovým mlékem), peče sladké pečivo. K večeři pak volí opět vařené jídlo bohaté na bílkoviny.

Zdravá strava Petry Kočkové
Zdravá strava Petry Kočkové – Zdroj: Foto: Petra Kočková - soukromý archiv (všechny použité fotografie se souhlasem Petry Kočkové)

Každé jídlo i to, ve kterém vynecháme lepek, laktózu a potraviny bohaté na histamin, by mělo dobře chutnat a vypadat. Pokud se do něčeho chceme pustit, dokážeme to, i když máme zdravotní nebo stravovací omezení.

Projevy potravinových intolerancí

Histaminová intolerance není alergie, ale přecitlivělost na histamin. Ten se nám tvoří v těle a také ho přijímáme v potravinách. Některé potraviny obsahují větší množství histaminu a pro lidi, kteří trpí intolerancí na histamin, to způsobuje nepříjemné obtíže.

Nejčastěji jsou uváděny tyto příznaky histaminové intolerance :

  •  Bolest břicha,
  •  malátnost,
  •  bolest hlavy,
  •  pocit těžkých nohou,
  •  třes celého rukou a celého těla,
  •  únava,
  •  a mnohé další.

Podobné příznaky lze zaznamenat i při intoleranci na lepek, které je známá pod názvem celiakie a intoleranci na laktózu.

,, Jídelníček se sice změní, ale ne životní styl,“ říká Petra Kočková

 

Zdroje:

https://zdravi.euro.cz/clanky/histaminova-intolerance/

https://medicspark.cz/magazin/intolerance-lepku-a-jake-potraviny-obsahuji-lepek/

https://www.prozeny.cz/clanek/intolerance-laktozy-proc-ji-nekdo-ma-a-jiny-ne-72932

https://powerlifting.ronnie.cz/c-39847-petra-kockova-sklizi-uspechy-v-powerliftingu-kulturistice-i-jiu-jitsu.html

https://www.i60.cz/clanek/detail/33873/v-zivote-se-dostanete-tam-kam-vas-pusti-hlava-rika-svetova-rekordmanka-v-silovych-sportech-petra-kockova

osobní rozhovor s Petrou Kočkovou

 

 

 

 

Intolerance ovlivňuje jídelníček, život ale ne, říká rekordmanka v silových sportech Petra Kočková

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!