Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stop kouření / foto: shutterstock

Jaká jsou nejčastější předsevzetí?

S novým rokem přichází nová předsevzetí. Jaká se dlouhodobě řadí mezi ta nejčastější a jak s nimi neskončit po pár měsících? A jak vlastně novoroční předsevzetí vznikla?

Za vznik novoročních předsevzetí můžeme poděkovat starověkým Římanům. Zdejší bohatší vrstvy totiž začátkem nového roku obnovovaly slib věrnosti císaři, což byla významná událost spojená také s obětováním bohů. Postupem času se slib věrnosti jednoduše přetavil ve sliby, které lidé dávají sobě samým.

Zhubnout

Nejčastější předsevzetí asi nikoho nepřekvapí, je jím hubnutí. Není divu, že v prvních měsících roku praskají posilovny a fitness centra ve švech. Málokomu ale odhodlání vydrží po celý rok. Proč tomu tak je? Může za to příliš radikální změna životního stylu. Postupné a pomalé změny návyků jsou mnohem efektivnější než hned 1. ledna začít s drastickými dietami a několikahodinovým cvičením.

Zhubnu, nebo ne?
Zhubnu, nebo ne? – Zdroj: Shutterstock.com

Přestat kouřit

Druhé nejčastější předsevzetí slibuje zatočit s rozšířeným zlozvykem, a to kouřením. Za neúspěch většinou může špatná psychická příprava – při odvykání často dochází ke stavům úzkosti, ale také k přibírání na váze. Cigarety jsou závislost jako každá jiná, a tak je třeba k nim i přistupovat.

Méně se stresovat

Kdo by nechtěl mít pohodovější život? Méně se stresovat patří rovněž k oblíbeným předsevzetím do nového roku. Jenže vyhnout se stresovým situacím v každodenním životě není vůbec jednoduché. Pomohou bylinky, jako je meduňka nebo kozlík lékařský, masáže nebo prostě jen více odpočinku.

Stres ve větší míře negativně ovlivňuje naše zdraví
Stres ve větší míře negativně ovlivňuje naše zdraví – Zdroj: Shutterstock.com

Více spát

Kvalitní spánek bývá často podceňován, což se časem odrazí na zdravotním stavu. Proto si stále více lidí do nového roku přeje zlepšit svůj spánkový režim. Lépe se vám bude usínat, pokud bude ložnice dobře větraná a budete uléhat i vstávat ve stejný čas. Také je vhodné omezit před spaním elektroniku.

Dodržovat pitný režim

Předsevzetí, které si dávají spíše ženy, je zlepšení pitného režimu. Množství vody, které bychom měli vypít, je individuální, průměrně se ale doporučují alespoň 2 litry. A jak tedy pít víc? Každé jídlo doplňte sklenicí vody nebo si pořiďte lahev s ryskami, které vám každou hodinu připomenou, že je čas se napít.

 

Zdroj textu:

https://www.herbal-store.cz/clanek/133/5-nejcastejsich-novorocnich-predsevzeti/

Jaká jsou nejčastější předsevzetí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!