Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nástrahy hubnutí / foto: shutterstock

Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme při hubnutí? Málo spíme, příliš se stresujeme a jsme až moc radikální

Pojďme se podívat, jak skutečně uspět při hubnutí, a čeho se rozhodně vyvarovat.

Příliš redukční dieta

Nastavte si reálný cíl. Nesázejte na diety, které slibují zhubnout 20 kilo za měsíc – ač to zní jistě lákavě, takové hubnutí není zdravé ani udržitelné. Jakmile s takovou dietou polevíte, kila máte zpátky. Radikální omezení kalorického příjmu vede k neustálému pocitu hladu, změnám nálad, únavě, nesoustředěnosti a v neposlední řadě k neodbytné chuti na sladké. Kalorie proto zredukujte jen trochu s ohledem na fyzickou aktivitu a bazální metabolismus.

Pozor na striktní diety
Pozor na striktní diety – Zdroj: Shutterstock.com

Nesoustředíte se na jídlo

Pokud je to jen trochu možné, najděte si na jídlo dostatek času, alespoň 20 minut. Tak dlouho totiž trvá, než mozek vyšle signál, že jste plní. Tento signál zároveň narušuje jakákoliv jiná aktivita během jídla, třeba sledování televize nebo projíždění telefonu.

Stresujete se

Stres je metlou lidstva. A velkým nepřítelem hubnutí. Ačkoliv vystresované tělo zvýší svůj klidový metabolický výdej, stresový hormon kortizol může za zvýšené ukládání tuku na břiše. Navíc ve stresu častěji saháme po nezdravých potravinách. Zkuste být tedy víc v klidu.

Stres a hubnutí nejdou dohromady
Stres a hubnutí nejdou dohromady – Zdroj: Shutterstock.com

Málo spíte

Spánek je při hubnutí skoro stejně důležitý jako strava. Lidé, kteří spí méně, mají nižší hladinu leptinu. To je hormon, který zodpovídá za pocit sytosti. Spánkový deficit navíc opět razantně zvyšuje hladinu kortizolu.

Příliš se hýbete

S hubnutím jde ruku v ruce i pohyb. Pozor ale na přetrénování. Cvičte ideálně třikrát až pětkrát týdně a zbylé dny se věnujte nějaké formě aktivního odpočinku, třeba dlouhým procházkám. Přetěžované tělo nedokáže efektivně pálit tuk.

Cvičte s rozumem
Cvičte s rozumem – Zdroj: Shutterstock.com

Váha nic neznamená

Neděste se, když si po měsíci stoupnete na váhu a zjistíte, že se čísla nijak nezměnila, nebo se dokonce lehce zvýšila. Samotná váha je celkem nepodstatná, jelikož tuk je objemnější než svaly. Když se budete měřit pomocí fotek, metru nebo oblečení, uvidíte reálné výsledky.

 

Zdroj textu:

https://www.kulturistika.com/magazin/hubnuti/deset-nejcastejsich-chyb-ktere-blokuji-tvoji-snahu-zhubnout?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIvdTLzMrigwMVEJpoCR3megCNEAAYASAAEgI81_D_BwE

https://aktin.cz/10-nejcastejsich-chyb-kvuli-kterym-nehubnete-jak-je-resit

Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme při hubnutí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!