Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlajky před sídlem OSN / foto: shutterstock

Rada bezpečnosti OSN je zastaralá, chybí v ní největší demokracie světa

Rada bezpečnosti OSN je významným orgánem, který má za úkol udržovat mezinárodní mír a bezpečnost. Nicméně současná podoba rady je už zastaralá a neodpovídá aktuální situaci. Jednou z klíčových vad je fakt, že do ní není zahrnuta Indie, největší demokracie na světě a jedna ze dvou nejlidnatějších zemí světa.

Indie má více než 1,4 miliardy obyvatel a její vliv na světovou politiku neustále roste. Země má rozsáhlé hospodářské zájmy a je důležitým hráčem v oblasti bezpečnosti a stability v Asii i na celém světě.

Přestože Indie měla opakovaně zájem o členství ve skupině stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Organizace spojených národů), dosud se jí to nepodařilo. Někteří kritici tvrdí, že současné složení Rady bezpečnosti nedokáže adekvátně zohlednit různorodost světových zájmů a perspektiv. Země jako Indie by mohly přinést do Rady nové pohledy a zkušenosti, které by mohly pomoci řešit současné mezinárodní problémy.

Sídlo OSN v New Yorku - zdroj: Osugi / shutterstock.com

Navrhování reformy Rady bezpečnosti OSN není novým tématem, ale dosud nedošlo k žádným významným změnám. Je na čase, aby mezinárodní společenství přehodnotilo složení a pravomoci rady, aby odpovídaly současnému stavu světové politiky a reflektovaly nové globální výzvy.

V současnosti tvoří skupinu pěti stálých členů Rady pět zemí a každá z nich má takzvané právo veta, kterým může blokovat jakékoliv rozhodnutí většiny. Od konce druhé světové války je toto kvarteto neměnné a de-facto zosobňuje skupinu vítězů tohoto největšího konfliktu v dějinách. Je to už ale 80 let a stále mají tato privilegia pouze Čína, Spojené státy americké, Rusko, Velká Británie a Francie. Zejména poslední dvě jmenované země dnes už nepředstavují klíčové světové mocnosti a jejich vliv velmi rychle klesá. V případě Británie a USA je nelogické i to, že Anglosasové mají v tomto klíčovém orgánu dokonce dvojité zastoupení. Francie zase ztrácí velmi rychle vliv v Africe a její vojska byla v minulých letech z většiny afrických zemí vyhnána. Ze slovanských zemí je zde Rusko a z asijských Čína. Afrika ani Jižní Amerika zastoupeny nejsou vůbec, což je také špatně.

Rada bezpečnosti OSN - zdroj: a katz / shutterstock.com

Dalo by se namítat, že do RB OSN patří i další významné a lidnaté mocnosti, jako je Brazílie, Indonésie, Japonsko, Německo, Nigérie, Irán, Mexiko či Pákistán. Jenomže mimo poslední jmenovanou nemají důležitý klacek na případné protivníky – jaderné zbraně. Pákistán je na druhou stranu velmi chudý a hospodářsky zatím nevýznamný. Ovšem Indie je něco jiného. Počtem obyvatel se s ní může měřit pouze Čína, země vlastní jaderné zbraně a silnou armádu, mílovými kroky pokračuje v kosmickém výzkumu a má široce rozvinuté informační technologie. V porovnání s Británií a Francií, tedy „zemičkami“ s nějakými 65 miliony obyvatel, je to ve všech směrech gigant. Navíc se jedná o největší demokracii na světě a nesmíme zapomenout ani na potenciál Indie ve srovnání s Francií a Británií. Zatímco tyto evropské země žádný ekonomický ani technologický růst zřejmě nečeká, u Indie to bude za pár úplně jinak, potenciál má prostě kolosální.

Indický ministr ZV Jaishankar - zdroj: Naveen Macro / shutterstock.com

Indie by tedy měla mít možnost zastávat své místo ve skupině stálých členů Rady bezpečnosti OSN, aby mohla aktivně přispívat k udržování mezinárodního míru a bezpečnosti. Je nezbytné, aby rada byla reprezentativnější a schopná lépe reagovat na současné globální výzvy. Mluvil o tom nedávno i indický ministr zahraničí Subrahmanyam Jaishankar. Pokud se tento orgán bude zkostnatěle držet stávajícího rozložení sil, bude postupně ztrácet legitimitu.

Zdroje:

(1) https://www.thenationalnews.com/world/2023/09/26/india-calls-for-un-security-council-modernisation-at-unga/

(2) https://www.un.org/securitycouncil/

(3) https://www.mea.gov.in/eam.htm

Anketa

Rada bezpečnosti OSN je zastaralá, chybí v ní největší demokracie světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!