Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Duch zemřelého rytíře / foto: shutterstock

Malé děti jsou vnímavější, podle některých rodičů mohou vidět i duchy

Malé batole sedí na zemi v prázdné místnosti a s někým si povídá. Gestikuluje ručičkama, směje se a povídá si. Většinou se jedná o žvatlání, kterému dospělí moc nerozumí. Na koho ale mluví, když v místnosti nikdo není? Copak vidí ducha?

Mohou děti skutečně vidět duchy?

Pro někoho se tento titulek může zdát úsměvný, pro někoho až přitažený za vlasy. Pro rodiče, kteří své dítě viděli, jak si s někým povídá, i když u něho nikdo není, to je otázka, na kterou by rádi znali odpověď. Dětská fantazie je až neskutečná a studie uvádějí, že až dvě třetiny dětí má svého imaginárního kamaráda nebo kamarádku. Proč to tak je, je věc, na kterou neexistuje relevantní a jednoznačná odpověď.

Dětská fantazie nemá hranice
Dětská fantazie nemá hranice – Zdroj: Shutterstock.com

Děti jsou vnímavé a citlivé na paranormální jevy

Děti mají do určitého věku mnohem více citlivé vnímání než dospělé osoby. Některé studie psychologů a psychoterapeutů se přiklánějí k tomu, že dítě se prostřednictví imaginárního kamaráda snaží zbavit vnitřního napětí, neklidu, starostí, jiné názory se kloní na stranu paranormálních jevů a schopnosti dětí je zaznamenat. Ať už se vy osobně přikláníte ke kterékoliv variantě, základním pravidlem je s dětmi komunikovat. Ptát se, s kým si to vlastně povídají, jak vypadá, jak dlouho ho vídávají, jestli se toho, co vidí, bojí, nebo jestli je to přátelský kamarád. V případě, že se nebojí, není ve své podstatě důvod se tím znepokojovat. K dětství a k dětské fantazii to svým způsobem patří. Pokud vám dítě bude líčit své pocity jako strach a obavy, je dobré k tomu přistupovat citlivě a s opatrností.

Dobré je u těchto dětí nepřímými otázkami zjistit, čeho konkrétně se dítě bojí. Jestli je jeho strach způsoben tím, že vidí to, co dospělák nevidí, nebo zda se bojí toho, co by mu eventuálně mohlo od ducha hrozit. Pokud vysvětlování toho, že nebezpečí nehrozí, nezabere, doporučuje se vyhledat pomoc v oblasti dětské psychologie. A nemusíte se bát. Nikdo vám z dítěte blázna neudělá, jen vám a hlavně dítěti pomohou s nadměrnou fantazií a představivostí pracovat.

 

Zdroj:

https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-vychova-a-skola/530756/kdyz-deti-vidi-duchy-je-to-mozne-nekteri-rodice-si-mysli-ze-ano.html

 

 

 

Malé děti jsou vnímavější, podle některých rodičů mohou vidět i duchy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!