Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ponožkový den / foto: shutterstock

Ponožkový den 21.3. – Světový den Downova syndromu

Na 21. března vychází celosvětový den Downova syndromu. Lidé v tento den oblékají ponožky každou jinou. Je to symbolická podpora lidí s Downovým syndromem s odkazem na to, že být odlišný, je normální a v pořádku.

Co je to Downův syndrom?

DS je genetická porucha, vrozená chromozomální anomálie. Velmi zjednodušeně řečeno, v genech se objeví chromozom navíc. Proč k tomu dochází, je stále zahalené rouškou tajemství. Žádné lékařské studie prozatím nedokázaly jednoznačně odpovědět. Pravdou ale je, že s věkem matky se riziko Downova syndromu u dítěte zvyšuje.

Děti s Downovým syndromem se rodí se specifickými rysy v obličeji. Kulatý tvar hlavy, šikmá očka, maličký nos a krátký krk. Časté jsou kratší prstíky, než je běžné. Inteligenčně se lidé postiženi Downovým syndromem pohybují s IQ okolo 50, což znamená, že vývoj intelektu se zastaví na úrovni osmi až desetiletého dítěte. Toto jsou ale jen statistická čísla a může to být i zcela jinak. Není výjimkou, že lidé s DS dosáhnou středoškolského i vyššího vzdělání.

V České republice se ročně narodí průměrně 50 dětí s tímto postižením.

Chlapec s Downovým syndromem
Chlapec s Downovým syndromem – Zdroj: Shutterstock.com

Proč Ponožkový den a proč 21.3. ?

Ponožky, když dáte k sobě patami, připomínají písmeno X, respektive chromozom X. Datum 21.3. také není vybráno náhodně. Je to symbolické znázornění toho, že děti s Downovým syndromem se rodí s jedním chromozomem navíc, tedy se třemi.

Tím, že si 21.3. oblékneme ponožku každou jinou, připojujeme se symbolicky k myšlence, že přestože jsou lidé různí a každý je jiný, přesto bychom si měli pomáhat, vzájemně se respektovat a podporovat se. 

 

Zdroj:

https://zena-in.cz/clanek/ponozkovym-dnem-si-cesi-21-brezna-pripomenou-svetovy-den-downova-syndromu

 

 

Ponožkový den 21.3. – Světový den Downova syndromu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!