Je známo, že jakmile se otevře lahev vína, tak začnou tikat hodiny a kvalita začne pomalu ubývat. Přinášíme neobvyklé využití pro zbytkové víno. Byla by škoda ho vylít.
Přírodní likvidátor bakterií
Víno můžete použít jako přírodní čistič k odstranění nežádoucích škodlivých bakterií na povrchu zeleniny a ovoce. Jde o to, že alkohol ve vínu rozpouští nečistoty, které se nachází na povrchu koupených produktů. Složky obsažené ve vínu zabíjejí hned několik typů patogenů přenášených potravinami, včetně E.Coli i salmonely.
Stejný účinek má použití vína i v rámci dezinfekce kuchyňské desky. Bílé víno můžete dokonce použít k odstranění odolných skvrn na laminátových pultech. Jen se vyvarujte použití vína na žulové povrchy, neboť přírodní kyseliny ve vínu mohou kámen poničit.
![Při úklidu může být víno vítaným pomocníkem](https://img.magazin.cz/img/img/995c456348ad.jpg)
Past na ovocné mušky
Ovocné mušky jsou nepříjemné. Víte však, že mají s námi lidmi společného více, než si myslíme? Ani ony totiž neodolají vínu. Tak stačí nalít ½ cm zbylého vína do sklenice a tu pevně zakrýt plastovým obalem, propíchnout několik dírek coby otvor v plastu, abyste nalákali mušky do sklenice. V ní se zachytí a utopí. Pak už stačí jen spolu se starým vínem vylít do kanalizace.
Zmrazení zbylého vína
Pokud máte zbytek vína, tak ho můžete efektivně zmrazit. Stačí ho nalít do formiček na led a dát do mrazáku. Tímto budete mít malé porce vína, které efektivně využijete v kuchyni při vaření, kdykoli je budete potřebovat.
![Víno při vaření skvěle dochutí připravovaný pokrm](https://img.magazin.cz/img/img/b7518335b819.jpg)
Účinné hnojivo pro rostliny
Víno díky antioxidačním vlastnostem a přírodním kvasinkám je doslova požehnáním pro květiny a rostliny. Pokud vám zbyla čtvrtka vína, naplňte ji čerstvou vodou a použijte při zalévání.
Zdroj:
https://prima-receptar.cz/11-neobvyklych-zpusobu-jak-muzete-pouzit-zbyle-vino/
Jak efektivně použít víno? Jako zabiják bakterií v domácnosti, past na mušky i hnojivo pro rostliny
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!