Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Červené víno / foto: shutterstock

Jak efektivně použít víno? Jako zabiják bakterií v domácnosti, past na mušky i hnojivo pro rostliny

Také si rádi dáte sklenku dobrého vína s přáteli či při romantické chvíli ve dvou? Problém nastává, co s načatou lahví. Využijte zbylé víno coby pomocníka v domácnosti.

Je známo, že jakmile se otevře lahev vína, tak začnou tikat hodiny a kvalita začne pomalu ubývat. Přinášíme neobvyklé využití pro zbytkové víno. Byla by škoda ho vylít.

Přírodní likvidátor bakterií

Víno můžete použít jako přírodní čistič k odstranění nežádoucích škodlivých bakterií na povrchu zeleniny a ovoce. Jde o to, že alkohol ve vínu rozpouští nečistoty, které se nachází na povrchu koupených produktů. Složky obsažené ve vínu zabíjejí hned několik typů patogenů přenášených potravinami, včetně E.Coli i salmonely.

Stejný účinek má použití vína i v rámci dezinfekce kuchyňské desky. Bílé víno můžete dokonce použít k odstranění odolných skvrn na laminátových pultech. Jen se vyvarujte použití vína na žulové povrchy, neboť přírodní kyseliny ve vínu mohou kámen poničit.

Při úklidu může být víno vítaným pomocníkem
Při úklidu může být víno vítaným pomocníkem – Zdroj: Shutterstock.com

Past na ovocné mušky

Ovocné mušky jsou nepříjemné. Víte však, že mají s námi lidmi společného více, než si myslíme? Ani ony totiž neodolají vínu. Tak stačí nalít ½ cm zbylého vína do sklenice a tu pevně zakrýt plastovým obalem, propíchnout několik dírek coby otvor v plastu, abyste nalákali mušky do sklenice. V ní se zachytí a utopí. Pak už stačí jen spolu se starým vínem vylít do kanalizace.

Zmrazení zbylého vína

Pokud máte zbytek vína, tak ho můžete efektivně zmrazit. Stačí ho nalít do formiček na led a dát do mrazáku. Tímto budete mít malé porce vína, které efektivně využijete v kuchyni při vaření, kdykoli je budete potřebovat.

Víno při vaření skvěle dochutí připravovaný pokrm
Víno při vaření skvěle dochutí připravovaný pokrm – Zdroj: Shutterstock.com

Účinné hnojivo pro rostliny

Víno díky antioxidačním vlastnostem a přírodním kvasinkám je doslova požehnáním pro květiny a rostliny. Pokud vám zbyla čtvrtka vína, naplňte ji čerstvou vodou a použijte při zalévání.

 

Zdroj:

https://prima-receptar.cz/11-neobvyklych-zpusobu-jak-muzete-pouzit-zbyle-vino/

https://zena.aktualne.cz/bydleni/zbylo-vam-vino-vyrobte-si-ledove-kostky-a-jine-dobroty/r~i:article:800615/

 

 

 

 

Jak efektivně použít víno? Jako zabiják bakterií v domácnosti, past na mušky i hnojivo pro rostliny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!