Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dietní omyly / foto: shutterstock

Nejbizarnější diety: Zónová, grepová, vatová či tasemnicová

Lidé se snaží zhubnout pomocí diet už po staletí. Mnozí jsou schopni podstoupit ledacos, a to mnohdy na úkor svého zdraví. Jaké nejbizarnější diety lidstvo vyzkoušelo?

Jak rychle a zaručeně zhubnout? No přeci pomocí diety. Tak to řeší mnozí z nás. Však je to lákavé, kdy za pár dní můžete vidět výsledek. Jenže vše má své meze. Mnozí však jdou daleko za hranice, neboť vidina štíhlé postavy nejen do plavek je více než lákavá. S jakými podivnými dietami se můžete setkat? Nutno zmínit, že i řada známých osobností podlehla některé z podivných diet.

Známé i méně známé diety
Známé i méně známé diety – Zdroj: Shutterstock.com

Tukožroutská neboli také faxová dieta

Tukožroutská polévka byla hitem. Jednalo se o radikální dietu, kdy jediným základem stravy byla polévka, která se konzumovala po dobu týdne. Nicméně tato dieta i přes svou jednotvárnost se stala velmi populární. Možná má ještě dnes své zastánce. Její počátky sice nejsou známy, ale oblíbená byla už v roce 1980, kdy se v té době šířila zejména přes fax, a proto byla někdy nazývána jako faxová dieta.

Dieta zónová

Základem je optimální poměr tuků, sacharidů a bílkovin v každém jídle. Jakmile dojde k omezení příjmu sacharidů jen na určité množství, přesunete se do zóny, ve které je organismus nucen čerpat energii z bílkovin a tuků, čímž jej přimějete k hubnutí. Jedná se samozřejmě o typ diety s jo-jo efektem. Jakmile upustíte od zajetého dietního stylu, tak se velmi snadno může stát, že vaše snažení bylo marné.

Síla vůle – jablko, nebo sladký koláč?
Síla vůle – jablko, nebo sladký koláč? – Zdroj: Shutterstock.com

Grepová dieta

Grep je obecně považován za druh ovoce mající pozitivní vliv na hubnutí. Svého času se tak stal doslova svatým grálem vyznavačů diet. Zkrátka grep k snídani, obědu i večeři. A to bylo vše. Nicméně řada hollywoodských hereček podlehla této tzv. grepové dietě. V případě hladu byla povolena černá káva bez mléka a cukru.

Tasemnicová aneb dieta s tasemnicí

V reálu nejde o dietu, ale zkrátka o infekci tasemnicí, která je nebezpečná. Tasemnice je červ parazitující v těle, a lidé podstupující tuto dietu tak spolknou právě tabletku s vajíčkem tasemnice. Ta se pak v těle vylíhne a živí se stravou hostitele, tj. jí část kalorií, kterou by hostitel jinak absorboval. Ano, jen pro silné žaludky a hazardéry se svým zdravím.

Neriskujte zdravotní problémy!
Neriskujte zdravotní problémy! – Zdroj: Shutterstock.com

Vatová dieta oblíbená u modelek

Vatová dieta ohrožuje zdraví, ale pro modelky je prostě vidinou efektu. Patřila mezi oblíbenou ve světě modelingu. Spočívala v konzumaci vaty namočené ve vodě či džusu. Za cíl měla zkrátka zaplnit žaludek, navodit pocit nasycenosti na delší dobu.

 

Zdroje:

https://www.femina.cz/top-10-nejsilenejsich-diet/

https://www.elle.cz/krasa/pece-o-telo-plet/nejpodivnejsi-diety-ktere-prisly-z-hollywoodu-zn-nezkouset

https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-hubnuti/749927/ty-nejbizarnejsi-diety-sveta-vyzkousela-jste-nekterou-z-nich.html

Nejbizarnější diety: Zónová, grepová, vatová či tasemnicová

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!