Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žirafy v brněnském ZOO / foto: trabantos / shutterstock

Znáte všechny naše zoologické zahrady?

Pokud se v letních měsících chystáte se svými ratolestmi navštívit některou zoologickou zahradu, měli byste vědět, že na výběr máte z více než dvaceti oficiálních zoologických zahrad a k tomu se dají přiřadit i mnohé zookoutky.

Od historicky nejstarší zoo k nejnovějším zoologickým zahradám a zookoutkům

Nejstarší naší zoologickou zahradou v České republice je Zoologická zahrada Liberec. Tady jsou zřejmě nejznámějšími zvířecími exempláři bílí tygři. Zahrada byla založena již v roce 1919. První nestátní porevoluční zahradou je Zoo Chleby, založená v roce 1997. Na safari láká Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem. K těm nejznámějším zoologickým zahradám patří Zoologická zahrada Praha. Rozsáhlý komplex nabízí nepřeberné množství zvířat a tato zoo patří k těm, které se podílejí na rozmnožování i celosvětově ohrožených druhů zvířat. Mezi nejmladší a zároveň nejmenší zoologické zahrady patří Zoo Hodonín založená v roce 1977. Mnoho aktivit spojených s osvětou o ohrožených zvířecích zástupcích fauny nabízí Zoologická zahrada v Ústí nad Labem nebo Zoologická zahrada Brno.

Medvěd v zoo
Medvěd v zoo – Zdroj: Shutterstock.com

Bez zoologických zahrad by spousta ohrožených druhů vymizela ze světa

Zoologické zahrady tady nejsou jen od toho, abychom dětem ukazovali, jak vypadá lev nebo tučňák. Ve velké míře tato zařízení působí jako zachránci ohrožených druhů zvířat. Rozmnožení kriticky ohrožených druhů je vždy svátek a celosvětové organizace se pak snaží tyto vzácné exempláře navracet do přírody. Většinou se jedná o světové parky a rezervace, kde se snaží vytvořit zvířatům přirozené prostředí s minimálními zásahy člověka. České zoologické zahrady v množení ohrožených druhů patří k celosvětové špičce a mají za sebou v této oblasti úspěchy, které nikde jinde ve světě nenajdete.

Lev v brněnské zoo
Lev v brněnské zoo – Zdroj: Shutterstock.com

Na závěr pár tipů na další zoologické zahrady a zookoutky naší země

  • Zoologická zahrada Jihlava
  • Zoologická zahrada Olomouc
  • Zoologická zahrada Zlín
  • Zoologická zahrada Ostrava
  • Zoopark Vyškov
  • Zoologická a botanická zahrada Plzeň
  • Zoologická zahrada Tábor
  • Zookoutek v Hostivaři

…...a mnoho dalších míst zve návštěvníky k prohlídce zvířat.

 

Zdroj:

https://www.do-zoo.cz/

Znáte všechny naše zoologické zahrady?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!