Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kočka a káva / foto: shutterstock

Kočky jsou zdatní manipulátoři! Jak poznáte, že si vás omotávají kolem drápků?

Snad každý kočkomil by přísahal na to, že jeho čtyřnohý společník je chytřejší, než se na první pohled zdá. Chování koček je skutečně mnohdy přinejmenším vypočítavé.

Mňoukání a vrnění

Všimli jste si, že kočičí mňoukání zní občas trochu jako pláč dítěte? Není to jen zdání, kočky se skutečně naučily napodobovat vysokofrekvenční tóny podobné dětskému pláči. Důvod je prostý, pro člověka jsou tyto zvuky nejen nepříjemné, ale v první řadě v něm vzbuzují zdání naléhavosti a nutkání ho okamžitě řešit. Ve většině případů se takto kočky snaží domoci další porce jídla. Toto chování se objevuje jen u koček žijících s člověkem, ve volné přírodě mňoukají jen zřídka.

Když mňoukání nezabere, mají kočky v rukávu další trumf. Podobné vysokofrekvenční zvuky totiž kočky umí šikovně zamíchat i do vrnění. Takové vrnění pak zní mnohem naléhavěji a vtíravěji a není tolik příjemné jako to klasické, takže člověka donutí udělat to, co kočka chce. Třeba vstát a naservírovat misku se snídaní.

Kočka je skvělý manipulátor
Kočka je skvělý manipulátor – Zdroj: Shutterstock.com

Umí poznat lidské emoce

Zatímco psi rozpoznávají oblíbené lidi pomocí tváře a poznají je bez problému i na fotografii, stejným způsobem ve studii identifikovalo páníčka jen něco málo přes 50 % koček. K odlišení lidí totiž používají především svůj dokonalý čich a vyvinutý sluch. Přesto kočky vůči lidským tvářím nejsou tak úplně slepé, dobře totiž rozumí výrazům a mimice.

Pomocí pachů, které souvisí s hormonální činností uvnitř lidského organismu, dokonce umí rozpoznat emoční rozpoložení člověka. Náladu umí vypozorovat i z drobných změn v tónu lidského hlasu. A to i v případě, že se je člověk snaží skrýt nebo o nich ani neví.

Vědecké studie prováděné na kočkách nicméně značně komplikuje fakt, že kočky obecně nejsou moc ochotné ke spolupráci. Nedělají nic, co se jim nechce nebo k čemu nemají dostatečnou motivaci. I proto o nich neexistuje tolik studií jako o psech.

 

Zdroje:

https://kocicinoviny.cz/pozna-kocka-sveho-cloveka/

https://www.stoplusjednicka.cz/chlupati-manipulatori-proc-kocky-nekdy-napodobuji-plac-ditete

Kočky jsou zdatní manipulátoři! Jak poznáte, že si vás omotávají kolem drápků?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!