Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nepříjemná tchyně / foto: shutterstock

Když prarodiče nechtějí hlídat vnoučata, protože nesouhlasí s výchovou

Z vnučky je mamánek, vnuk je rozmazlený, děti mají volnou výchovu a já na ně nestačím. Často si postesknou prarodiče a hlídání vnoučátek se raději vyhýbají.

Za nás se to dělalo jinak

Prarodiče se často řídí zažitými tradicemi ve výchově dětí. V mnoha případech pak ale narazí na protesty ze strany rodičů svých vnoučat. Babičky a dědečkové na spoustu životních situací kolem dětí reagují jinak než jejich děti, ze kterých jsou již také rodiče. Nebudeme soudit, zda je to špatně, nebo dobře. Otázkou je, jestli se dokážou názory na výchovu potkat někde uprostřed, aby byly obě strany spokojené. A co hlavně, aby bylo spokojené dítě.

Babičky jsou pro vnoučata důležité
Babičky jsou pro vnoučata důležité – Zdroj: Shutterstock.com

V čem se pohledy na věc nejvíce rozcházejí?

Někteří rodiče neřeší, kolik času jejich dítě tráví na telefonu. Dohady o tom, kolik času věnovat telefonu, už vzdali. Prarodiče mohou vidět telefon jen jako nástroj k telefonování, ne k tomu, aby s ním dítě sedělo doma od rána do večera.

Dříve platilo to, že děti nebylo možné dostat domů, protože si chtěly ještě chvíli hrát venku. Venku se stavěly bunkry, jezdilo se na kole, děti stavěly v lese domečky pro skřítky a domů se chodily jen najíst a vyspat. Dnes se mnoho dětí musí nutit, aby šly na chvíli ven, a když už, tak jdou s mobilem v ruce.

Moderní doba mění nejen podmínky k životu, ale i samotný pohled na život. To je ve své podstatě v pořádku. Postoj dětí k hraní si venku nebo na telefonu je ale z velké části dán výchovou. Výchovou rodičů, ne prarodičů.

Prarodiče často nesouhlasí s dnešní výchovou
Prarodiče často nesouhlasí s dnešní výchovou – Zdroj: Shutterstock.com

Pravidla u rodičů a u prarodičů se mohou lišit, přesto se dají dodržovat

V první řadě se musí domluvit obě generace. Když se dokážou domluvit rodiče a jejich rodiče, nebude problém přesvědčit dítě, že doma je režim takový a u babičky s dědou zase jiný. Kámen úrazu právě bývá v tom, že obě starší generace si trvají na své alternativě postoje k výchově a nehodlají ustoupit. A přitom stačí tak málo, dohodnout se.

 

Zdroj:

Autorský článek

Když prarodiče nechtějí hlídat vnoučata, protože nesouhlasí s výchovou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!