Ryba jako jediné povolené maso během půstu
Původně byl Štědrý den dnem přísného půstu, což striktně zakazovalo konzumaci masa. Na štědrovečerním stole proto byl nejčastěji houbový kuba nebo třeba hrachová kaše. Pokud někdo přeci jen chtěl maso, jedině ryba představovala ideální, povolenou alternativu. Kapr, který se díky rozmachu rybníkářství v českých zemích stal od 16. století hojným a dostupným, postupně nahradil dražší a méně obvyklé ryby jako štiky nebo pstruhy.
Zpočátku se ovšem připravoval slavnostně s hustými, sladkými omáčkami – na modro, či na černo se švestkami. Smažená úprava v trojobalu, kterou dnes považujeme za jedinou správnou, je ve skutečnosti překvapivě moderní. Rozšířila se až po druhé světové válce, kdy lidé začali preferovat jednodušší a rychlejší úpravu, která se navíc dokonale hodila k masové popularizaci té druhé, neméně důležité, složky večeře.

Bramborový salát má kořeny v Rakousku i Rusku
Tou složkou je bramborový salát, který je mnohem mladší než tradice postní ryby. Vznikl na přelomu 19. a 20. století jako adaptace vídeňských a ruských receptur, především slavného salátu Olivie. Původně šlo o prostou kombinaci brambor, cibule a octa. Postupné přidávání dražších surovin, jako je sterilovaná kořenová zelenina, vejce a především majonéza, proměnilo salát v symbol blahobytu a výjimečnosti svátečního dne. Majonéza, coby nákladná a náročnější surovina, dala najevo, že se jedná o slavnostní večeři. Navíc tato směs studené zeleniny a majonézy vytvořila dokonalý kontrast k tučnému, křupavému a horkému smaženému kaprovi.
Právě v této symbióze spočívá úspěch klasiky. Křupavá a lehce mastná ryba je skvěle vyvážena kyselostí a svěžestí studeného salátu. Tento kulinární protiklad se navíc prolíná s celou řadou rituálů, jako je třeba schovávání šupinky pod talířem pro zajištění finančního štěstí v příštím roce, nebo třeba zakopávání kostí a zbytků z kapra pod ovocné stromy, aby dobře rodily.
Zdroje:
https://www.vyzivaspol.cz/kapr-a-jine-tradice-na-vanocnim-stole/
https://natbase.cz/proc-jime-kapra/




Kapr a salát – Proč zrovna tato klasika dobyla naše stoly?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!