Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolavé koleno / foto: shutterstock

Začínáte s běháním? Dejte pozor na tato nepříjemná zranění!

Obujete tenisky a sportovní soupravu, do uší nasadíte sluchátka s motivační hudbou a vyběhnete. Aktivita jednoduchá a účinná, zároveň ale podstupujete jisté riziko v podobě zánětů šlach, natažených svalů či zničených kolen.

S počátkem nového roku se městské parky opět plní sportovci. Ti, plni elánu a nadšení, vyráží shodit nějaké to kilo, které jim zůstalo po náročném vánočním mlsání a popíjení. Běhání si jako sportovní aktivitu volí čím dál více lidí, má totiž mnoho pozitiv, nejen na naše zdraví. Jde o přirozený pohyb na čerstvém vzduchu, nejsme zavřeni v zatuchlé tělocvičně či posilovně plné svalovců vydávajících prapodivné zvuky. Sami si při běhu

určujeme délku i profil trati a tempo, kterým poběžíme. Časově nejsme nijak vázaní na konkrétní objednanou hodinu, můžeme vyběhnout kdykoliv máme čas a chuť. Nepotřebujeme žádné speciální vybavení, oblečení a sportovní boty má přeci doma každý z nás. Běh se sebou přináší ale také jistá rizika - a to hlavně v podobě úrazů, které nás mohou potkat v důsledku nesprávné techniky, nedostatečné rozcvičky či opomenutého protažení svalů po běhu.

Zranění kolena

Často postihuje sportovce, kteří se před fyzickou aktivitou opomenou rozcvičit a protáhnout. Projevuje se jako

bolest vpředu na koleni, blízko češky a na jejích okrajích. Zhoršuje se při chůzi do a ze schodů, při chůzi do kopce, nebo když dlouho sedíte a pak rychle vstanete. Jako prevence je třeba se před během řádně protáhnout, zvolit kvalitní obuv a také myslet na povrch, po kterém poběžíte. Ten by měl být přiměřeně měkký, ideální je polní nebo lesní cesta, tvrdý asfaltový povrch vhodný není.

Zánět Achillovy šlachy

Postižena je zadní strana nohy v úrovni kotníku a doprovází ji velmi intenzivní bolest, která se zvyšuje při zmáčknutí postiženého místa. V počátečním stadiu šlacha bolí při začátku námahy a po ránu, pokud však dojede ke zduření šlachy, dokáže nám Achillovka znepříjemnit celý den. Nejčastěji k zánětu dochází tehdy, pokud nezačneme pozvolna a běh hned "přepálíme". Vždy je dobré začínat v pomalejším tempu a běžet kratší vzdálenosti, postupem času s přibývající kondicí můžeme tempo i vzdálenost zvyšovat.

Natažený sval

Opět za něj může nedostatečné zahřátí a protažení, ale také únava a přetěžování. Nejčastěji je u běžců postižen stehenní sval. Jedinou účinnou léčbou je dodržení klidového režimu, délka závisí na velikosti poškození svalu. Po odeznění příznaků je třeba začít sportovat s velmi lehkou intenzitou.

Začínáte s běháním? Dejte pozor na tato nepříjemná zranění!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!