Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinné čaje / foto: Shutterstock

Proč je pití bylinných čajů prospěšné našemu tělu?

Už jako malí jsme dostávali od babiček a maminek bylinné čaje. Tu lípový na kašel a teplotu, jindy šípkový pro vitamín C a na bolení bříška heřmánek.

V dospělosti se k bylinným čajům rádi vracíme nejen proto, že nám připomínají bezstarostné dětství, ale hlavně kvůli tomu, že skutečně zabírají. V čem tkví jejich kouzlo?

Síla bylin je nedocenitelná

Možná za to může sběr za úplňku, zvláštní hnojivo nebo snad jiné čáry. Možná nás jen příroda nechtěla nechat na holičkách, a tak přišla s jedinečným způsobem, jak řešit naše choroby a splíny. Není bylina, aby k něčemu nebyla. Jejich účinnost je mimo jiné i v jejich stravitelnosti. Lidský organismus si s odvarem z bylin dokáže velice dobře poradit. Využije z něj vše potřebné od vitamínů až po minerály. Bylinné čaje můžete pít každý den, i když vás vyloženě nic netrápí. Směsi si namíchejte sami nebo si kupte předem připravené. Příjemné jsou třeba čaje na dobrou náladu složené většinou z plodů a květů. Velmi příjemně se pije čaj z květů růže či jasmínu, zamilujete se do jejich opojné vůně. Dobře se ale pijí i čaje z obyčejnějších bylin, jako je třeba kořen smetanky lékařské. Její čistící účinky oceníte dvojnásob právě teď na jaře.

Kouzlo hledej v přípravě

Bylinky mají nepochybně své léčivé účinky, o tom věděli naši předci a jejich předci, zkrátka už se o tom vědělo mnohem dřív, než světlo světa spatřil farmaceutický průmysl. Abychom ale jejich léčivé moci dokázali využít maximálně, je nutné je umět správně připravit. Respektive nedělat chyby při přípravě odvaru. Byliny zalijte vroucí vodou, nádobu překryjte, aby neunikaly těkavé silice, a nechte louhovat deset až patnáct minut. Bylinky by měly být čerstvé, nasekané, nejlépe však nadrcené, ať se látky dobře uvolňují. Bylinné nálevy a sypané čaje by také neměly přicházet do styku s kovem, pokud možno používejte sklo, keramiku nebo kámen. Odvar z bylin pijte vždy teplý a hned po přípravě.

K tomuto článku není otevřena diskuze