Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chutné lesní ovoce / foto: shutterstock

Jídlo jako prevence rakoviny

Je pochopitelné, že žádná potravina nemá takovou zázračnou moc, aby přemohla rakovinu. U některých potravin však odborníci našli látky, které mohou vzniku rakoviny zabránit. Co je tedy vhodné zařadit do jídelníčku?

Česnek

Česnek dokáže posílit obranyschopnost organismu a působit proti virům a bakteriím. Podle některých výzkumů může česnek přispět ke zpomalení růstu nádorů. Pravidelná konzumace česneku pak slouží jako prevence vzniku rakoviny žaludku, a to díky vysokému obsahu sloučenin síry.

Zázvor

Poměrně často bývá zázvor označován za lék a přírodní antibiotikum. Obsahuje látku s názvem gingerol, která má podle odborníků schopnost ničit nádorové buňky. Protože byly také prokázány protizánětlivé účinky zázvoru ve střevech, dokáže posloužit jako prevence rakoviny tlustého střeva.

Citrusy

Citrusy jsou bohaté na antioxidanty, které dokáží zabránit rozvoji nejrůznějších chorob. V laboratorních podmínkách se osvědčily jako prevence rozvoje rakoviny prsu a jícnu. Díky vysokému obsahu lykopenu pak mohou grapefruity představovat prevenci vzniku rakoviny prostaty.

Granátové jablko

Během výzkumů odborníků z Harvardu bylo zjištěno, že granátové jablko dokáže ničit nádorové buňky v případě rakoviny prostaty. Může tak představovat účinnou prevenci, a to díky velkému množství kyseliny ellagové. Jedná se o antioxidant, který se dále vyskytuje třeba v hroznovém vínu, lesních plodech nebo oříšcích.

Lesní plody

Lesní plody představují zdroj celé řady antioxidantů, z nichž polyfenoly, antokyany a pterolstiben mohou posloužit jako prevence rakoviny. Konkrétně  pterolstiben byl schopen v laboratorních podmínkách zastavit růst plicního nádoru.

Kurkuma

Kurkuma má dlouhou tradici uplatnění v tradiční čínské a indické medicíně. Látka zvaná kurkumin je známá svými protizánětlivými účinky, zároveň však může zabránit rozvoji rakoviny. Odborníci kurkumu označují za prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu, jater, plic nebo žaludku.

Brokolice

Brokolice je bohatá na antioxidant zvaný sulforafan, který dokáže zabránit vzniku rakoviny prsou nebo žaludku. Je však pouze v syrové zelenině, při tepelné úpravě se antioxidant ztrácí.

Rajčata

Rajčata obsahují velké množství lykopenu, který naše tělo dokáže chránit před rakovinou. Rajčata tak mohou posloužit jako prevence vzniku rakoviny plic, pohlavních orgánů a žaludku.

Jídlo jako prevence rakoviny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!