Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Majka a vyrážka z ní / foto: shutterstock

Majka - jedovatý brouk, který může ublížit hlavně menším dětem!

Zbystřit by měli hlavně rodiče, kteří vyráží v tomto období se svými dětmi do přírody pod stan nebo na výlety. Zvláště v oblasti jižní Moravy byl totiž zaznamenán zvýšený výskyt Majky fialové, jedovatého brouka.

Jak poznáte Majku fialovou?

Jde o brouka, který může dosahovat délky až 5 cm a je charakteristický svým kovově fialovým zbarvením. Na první pohled vypadá lehce exoticky, má totiž zkrácené krovky, které pouze zčásti zakrývají velký zadeček, hlavu a štít pokrývá jemné tečkování. Právě modro fialové odlesky jeho krunýře tolik lákají k uchopení hlavně malé děti, brouk totiž na slunci doslova září. Nejvíce se Majce daří na jižní Moravě a na Slovensku, zvýšený výskyt byl zaznamenán hlavně v oblasti Pavlovských kopců.

Čím je Majka pro člověka nebezpečná?

Při podráždění se tento brouk brání vylučováním nažloutlé olejovité tekutiny, která obsahuje prudce jedovatý terpen kantaridin. Ten bývá pro člověka smrtelný již v dávce 30 mg a v minulosti byl často využíván různými šarlatány a traviči. Při dotyku způsobí dávka jedu z jedné Majky dospělému nepříjemné puchýře na kůži, které svědí a velice špatně se hojí, při požití jsou známy i smrtelné otravy.

Jak účinkuje jed Majky na dítě?

U dětí, zvláště u těch menších, pak bývají následky zasažení jedu tohoto brouka mnohem intenzivnější. Projevují se opakovaným zvracením, dítě je malátné až apatické, může dojít i ke ztrátě vědomí. V takovém případě na nic nečekejte a okamžitě jeďte do nejbližší nemocnice. Jed totiž způsobuje také poničení vnitřních orgánů, zvláště pak ledvin. Postižené dítě je proto třeba co nejrychleji stabilizovat a ještě na několik dní umístit na JIP, kde bude podrobně sledováno.

 

Jak se chovat při setkání s Majkou fialovou?

Pokud se s Majkou setkáte ve volné přírodě, nemusíte nijak panikařit. Jestliže se jí nebudete dotýkat ani ji jinak dráždit, sama od sebe útočná není a jed nevypustí. Nesnažte se ji zašlápnout nebo jinak zneškodnit. Zcela postačí, když se jí jednoduše vyhnete, a hlavně upozorníte své děti na nebezpečí tohoto na první pohled nádherně lesklého brouka.

Majka - jedovatý brouk, který může ublížit hlavně menším dětem!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!