Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Špekatý syn / foto: shutterstock

Dětská obezita v číslech

Lékaři z Fakultní nemocnice v Brně varují před zvyšujícím se nárůstem obézních dětí. Na vině jsou především rodiče a nezdravý životní styl.

Alarmující počty obézních dětí

Zpráva Světové zdravotnické organizace uvádí, že počet dětí s nadváhou se momentálně v České republice pohybuje okolo 28 %, přičemž celých 10 % dětí je obézních. Jde o více jak stoprocentní nárůst od roku 2000. Tehdy lékaři evidovali 13 % dětí s nadváhou a 4 % malých pacientů trpících obezitou. V současné situaci tvoří tato 4 % děti postižené monstrózní obezitou, což je nejvyšší a také nejrizikovější forma obezity, která je spojena s četnými metabolickými komplikacemi.

Proč se počty obézních dětí neustále zvyšují?

Za nárůst obezity u dětí mohou hlavně nevhodné stravovací návyky a nedostatek přirozeného pohybu. Jejich strava je často nevyvážená a neplnohodnotná, s nedostatkem vlákniny, vitamínů a minerálů, tyto děti jedí většinou nepravidelně, vynechávají například snídaně nebo svačiny v podobě ovoce a zeleniny. Nemalý vliv na ně mají také média a reklamy, které líbivým způsobem podbízí nezdravé sladkosti, nápoje, či vytváří moderní trend z řetězců rychlého občerstvení.

V první řadě jde však o rodiče, kteří často stravovací návyky a dostatek pohybu neřeší ani u sebe, ani u svých dětí. Pokud se sami stravují nevhodně a většinu času tráví u obrazovek televizorů, počítačů, tabletů, či s mobilním telefonem v ruce, těžko mohou očekávat jiné chování od svých dětí.

Jaká onemocnění se projeví u obézních dětí nejčastěji?

Vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu, výskyt cukrovky, kardiovaskulární onemocnění, poškození pohybového aparátu, skolióza nebo vadné držení těla. To jsou hlavní rizika vzniku přidružených onemocnění, která se pojí s obezitou. Když k tomu připočítáme estetické hledisko, kvůli kterému bývá dotyčná často šikanován se strany svých vrstevníků, může mít dotyčný problém nejen v oblasti zdravotní, ale také psychické.

Jakým způsobem probíhá léčba obezity?

Je potřeba si uvědomit, že při léčbě dětské obezity je třeba radikálně změnit životní styl celé rodiny. Nemocnému se musí stanovit denní režim s pravidelným rozpisem jednotlivých jídel a s dostatečnou pohybovou aktivitou. Důležitá je neustálá motivace dítěte  a podpora jeho sebevědomí. Vždy se jedná o spolupráci celého týmu odborníků, jako je nutriční terapeut, endokrinolog, hepatolog, diabetolog, kardiolog, fyzioterapeut a v neposlední řadě také dětský psycholog. Výborných výsledků dosahují také lázeňské redukční programy, jejichž hlavním cílem je trvalá změna životního stylu. Pro malé pacienty je nejdůležitější zvyknout si na úpravu jídelníčku s vyrovnaným energetickým příjmem a výdejem a vybudovat si kladný vztah k aktivnímu pohybu.

Dětská obezita v číslech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!