Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dětský kašel / foto: Shutterstock

Kašel u dítěte nepodceňujte!

Začíná vaše dítě pokašlávat? Tak s tím začněte něco dělat! Neléčený kašel mu totiž může způsobit vážné zdravotní problémy, jako jsou chronický kašel a astma!

Kašel u dětí rozhodně není na místě podceňovat. Jeho léčba se přitom může protáhnout i na několik týdnů. Tuto dobu lékaři nedoporučují zkracovat. Vrátíte-li ne zcela vyléčené dítě předčasně do kolektivu, vystavujete ho riziku navrácení infekce. Její průběh pak může být mnohem horší. 

Podporovat vykašlávání, nebo odhleňovat?

Úlohou dětského lékaře je v první řadě posoudit, jaký kašel vaše dítko trápí (zda vlhký, či suchý) a co jej způsobuje (zda bakterie, či viry). Jedině na základě přesné diagnózy je možné nasadit účinnou léčbu. Ta je u vlhkého kašle založena na podávání léků podporujících vykašlávání a u kašle suchého léčiv na odhlenění. 

Suchý, nebo vlhký?

Je vaše dítě zahleněné? Pak jej s největší pravděpodobností sužuje vlhký kašel způsobený ať již virovou či bakteriální infekcí. V horních cestách dýchacích dochází k hromadění hlenů, jichž se tělo dítěte kašláním snaží zbavit. Pokud se mu však odkašlávat nedaří, trápí ho zřejmě kašel suchý. 

Jak dítěti ulevit?

Vlhký kašel dítěti zmírní heřmánek, mateřídouška a šípkový čaj. Spolu s léky usnadňujícími vykašlávání, s jejichž pomocí se tělo hlenu zbaví. Tato léčiva ale v žádném případě nepodávejte dítěti s kašlem suchým. V tomto případě je třeba nasadit léčivo, které naopak tzv. tlumí kašlací reflex.

Vyzkoušejte přípravky Stoptussin

S kašlacím reflexem si poradí například přípravky Stoptussin, jež je možné podávat buď formou sirupu, kapiček nebo tabletek. Účinnost tohoto léčiva je založena na třech odlišných fázích působnosti. První krok spočívá v utišení dráždivého kašle, což dítěti přinese okamžitou úlevu. Druhým krokem je následné obnovení ochranného filmu na sliznici dýchacích cest, které způsobí, že dítě po nějakou dobu nebude mít další potřebu kašlat. Samotný hlen se nakonec zředí a dítě jej bez problémů vykašle. 

Sirup, kapky, nebo tabletky?

To, jakou formu léčiva svému dítěti podáte, závisí především na jeho věku. Zatímco malým dětem (už od šesti měsíců věku) se podávají sirup i kapky, děti odrostlejší (od 12 let) už mohou polykat tabletky. 

Dlouhotrvající kašel vyžaduje další vyšetření

Pokud kašel dítěte ani po několikatýdenní léčbě neustane, bude muset absolvovat podrobnější vyšetření. Nechceme sice věšet čerta na zeď, ale na vině mohou být závažnější onemocnění v podobě laryngitidy, černého kašle, astmatu či tuberkulózy. Kašel ovšem může být symptomem i některých srdečních onemocnění. 

Kapky na suchý kašel, stejně jako sirup a tabletky Stoptussin, jsou běžně k dostání v lékárnách. O jejich vedlejších účincích se informujte na příbalovém letáků či je konzultujte s lékárníkem. 

K tomuto článku není otevřena diskuze