Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moderní technologie ve stomatologii / foto: Pixabay

Moderní technologie ve stomatologii

Překotný vývoj na poli medicíny se nevyhýbá ani stomatologii a stále se objevují inovace, které zefektivňují péči o pacienty, stejně jako zvyšují jejich komfort v průběhu jednotlivých zákroků.

Zvyšování výkonu počítačů i zobrazovací techniky, vývoj nových materiálů a způsobů jejich zpracování či zlepšování současných technik, to vše umožňuje stomatologům provádět zákroky rychleji, efektivněji a šetrněji ku prospěchu pacienta. Která z aktuálních vylepšení patří mezi ty nejzajímavější?

Chirurgické šablony a digitální stomatologie

Jak již bylo naznačeno, velké množství inovací je spojeno s nástupem IT technologií a 3D tisku do každodenní praxe. Lékař je dnes schopen vytvořit digitální otisk – sken – a obratem získaná data odeslat do laboratoře, kde je na jejich základě zhotoven metodou 3D tisku fyzický model. Jakékoliv druhy zubních náhrad mohou být vytvořeny podobným způsobem, otestovány a následně zaslány zpět do ordinace, kde stomatolog provede jejich instalaci. Výhodami tohoto postupu je významná úspora času a maximální přesnost, se kterou jsou náhrady vytvářeny.

Co je nového v keramických fazetách?

Keramické fazety jsou velmi tenké pláty zhotovené z odolného keramického materiálu, které se lepí na zubní sklovinu a umožňují tak zakrýt prakticky jakékoliv nedokonalosti, jak ve tvaru, tak v barvě zubů. Celkově se jedná o neinvazivní, velmi šetrné řešení a vzhledem k tomu, že keramické fazety vykazují vysokou odolnost proti poškození nebo uvolnění, je i dlouho trvající, bez nutnosti náročných oprav.

Mikroskopy

Je zřejmé, že možnost maximální vizuální kontroly prováděného zákroku, je pro stomatologa nesmírně důležitá a umožňuje mu provádět zákroky rychleji a precizněji, s menším poškozením nebo namáháním okolních tkání. To může v některých případech vést i k tomu, že zuby, které by ještě nedávno musely podstoupit extrakci, se dnes dají zachránit. Špičkové stomatologické mikroskopy nabízejí takové zvětšení a zorné pole, že lékaři umožňují doslova posunout provádění zákroku o úroveň blíže podstatě toho či onoho problému.

K tomuto článku není otevřena diskuze