Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spánek / foto: dreamly.cz

5 jednoduchých kroků pro lepší spánek

Každý druhý člověk má problémy se spánkem. Někomu dělá potíže již samotné usínání, jiný se během noci několikrát probudí, popřípadě ráno nevydrží spát dostatečně dlouho tak, aby nebyl brzy opět unavený.

Takovou situaci určitě někdy zažil každý. Abyste se v posteli večer co večer zdlouhavě nepřevalovali, máme pro vás několik osvědčených tipů, které vám pomohou nejen usnout, ale i dobře spát.

Základem je pestrá strava

Jedním z důvodů, proč nemůžete večer usnout, může být nedostatek železa. Železo je obsaženo například v játrech, mořských plodech, hovězím mase nebo listové zelenině. Zkuste proto zpestřit váš běžný jídelníček. Dvě až tři hodiny před spaním si ale nezapomeňte dát už jen něco lehčího. Ke kvalitnímu spánku přispívá i optimální hladina spánkového hormonu melatonin, na jehož tvorbu negativně působí zdroje modré světla jako mobilní telefony, tablety nebo LED žárovky. Hladinu melatoninu ovšem můžete zvýšit díky příjmu aminokyseliny l-tryptofan. Najdete ji v banánech, avokádu i mléce. Pokud ale chcete mít hladinu melatoninu neustále pod kontrolou, seznamte se s přírodním doplňkem stravy Dreamly pro rychlejší usínání a kvalitnější spánek. Denní dávku tryptofanu vám dodají dvě kapsle 30 až 60 minut před spaním.

Pravidla spánkové hygieny

Máte-li dlouhodobé problémy s večerním usínáním, přišel čas, kdy byste měli vypustit odpolední či poobědový šlofíček. Říká vám něco pojem spánková hygiena? Jde o pravidla, která přispívají ke kvalitnějšímu spánku. Jedním z pravidel je například nepít kávu, energetické nápoje, černý a zelený čaj nebo kofeinové nápoje alespoň tři až čtyři hodiny před ulehnutím do postele. To samé platí pro alkohol a cigarety, neboť nikotin organismus povzbuzuje. V místnosti, kde spíte, se doporučuje teplota 18 - 20°C. Co je ovšem nejdůležitější, je chodit spát a vstávat přibližně ve stejnou dobu. Možná vás to překvapí, ale do postele nepatří jídlo ani knihy.

Babské rady

Jednou z babských rad, které mají přispět k lepšímu spánku, je například horké mléko s medem nebo banánový koktejl. Mléko a banány jsou totiž skvělým zdrojem l-tryptofanu, který se v těle přeměňuje na serotonin a melatonin. Spánku rozhodně nepomohou ani studené nohy. Je-li to i váš případ, každý večer si nohy dobře promasírujte a schovejte pod deku. Pomoci může i rychlé ochlazení ve studené vodě, které nohy prokrví, a zabalení do teplých ponožek. To samé platí i o rychlé studené sprše, která organismus ochladí. Podpoříte tak snížení tělesné teploty, ke kterému dochází přirozeně během spánku.

Bylinky na spaní

Ke kvalitnímu spánku mohou pomoci i osvědčené byliny na spaní. Jednou z nejúčinnějších je kozlík lékařský. Pomáhá snižovat stres a nervové napětí. Stačí si z něj připravit voňavý čaj. Další bylinkou, která přispívá ke kvalitnějšímu spánku, je mučenka pletní. Mučenka obsahuje látky, které mají na organismus zklidňující účinek, a proto je vhodná ke zlepšení kvality spánku. Výhodou je, že není návyková, a tak se nemusíte obávat vzniku závislosti. Poslední bylinkou, která patří k velmi populárním bylinkám na spaní, je meduňka lékařská. Kromě čaje ji vyzkoušejte i pro přípravu koupele. Meduňku, kozlík a mučenku doplněné o skvělé vlastnosti šafránu  setého najdete rovněž v kapslích Dreamly, které působí téměř okamžitě a na rozdíl od prášků na spaní nejsou návykové.

Relaxace a odpočinek

K lepšímu spánku může pomoci i aromaterapie. Vhodná vůně někdy dělá zázraky. Vyzkoušejte například vůni levandule, která dokáže uklidnit a navodit příjemnou atmosféru pro spaní. Vliv na spánek má samozřejmě i prostředí, ve kterém usínáte. Můžete si jej zpříjemnit správným polštářem a především matrací, na které se vám bude pohodlně spát. K uvolnění přispěje i horká odpolední koupel nebo příjemné cvičení.

Pro spánek je zásadní psychická pohoda, absence stresu, pozitivní naladění, ticho a tma. Jestliže zařadíte alespoň některý z výše uvedených kroků do svého životního stylu, uvidíte, že se spánek určitě dostaví.

5 jednoduchých kroků pro lepší spánek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!