Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spánek / foto: shutterstock

Nedostatek spánku nám rozhodně neprospívá

Před několika desítkami let se spalo v průměru o hodinu déle než nyní. A když se nám ty dny, týdny, měsíce a roky načítají, tak nám ty hodiny spánku zkrátka chybí.

Dospělý člověk by měl spát denně 7 – 9 hodin. Ruku na srdce, kdo z nás ale tolik hodin spí, natož pravidelně každý den? Ano, toto tvrzení samozřejmě může být individuální, protože někomu „stačí“ šest hodin spánku a někomu je málo devět. Ale opravdu nám, kteří spíme pod sedm hodin, spánek nechybí, nebo si to pouze neuvědomujeme?

Spánek je pro život nezbytný. Tělo potřebuje odpočívat, regenerovat. Spánek podporuje obnovu tkání, regeneraci paměti, schopnost učení. Závisí na něm náš výkon, celkový zdravotní stav, náchylnost k různým chorobám či třeba pracovním úrazům.

Při nedostatku spánku roste v krvi hladina hormonu kortizolu. Kortizol odpovídá za rovnováhu vnitřního prostředí našeho těla. Jeho dlouhodobě vysoká hladina nám způsobuje řadu obtíží, například trvale vysoký krevní tlak, snižování hustoty kostní hmoty, zvýšenou produkci žaludečních kyselin, což může zapříčinit vznik žaludečního vředu, později až zhoubného nádoru. Ztrácí se pružnost kůže, dochází tak k jejímu rychlejšímu stárnutí. Trvale vysoký krevní tlak může zase vést k infarktu či mozkové příhodě.

Spánkový deficit má za následek rovněž obezitu, jelikož se snižuje hladina hormonu leptinu a zvyšuje hladina hormonu ghrelinu. Leptin snižuje pocit hladu, ghrelin naopak zvyšuje. Pokud není jejich hladina vyrovnaná, problém s přibýváním na váze je na světě.

Díky nedostatku spánku můžete být také náchylní ke snížené imunitě a k onemocnění cukrovkou.

Pokud před sebou máte celou noc, tudíž se o spánek vědomě neokrádáte, ale naopak spát nemůžete, neusnete, budíte se, je třeba zapracovat na příčinách této situace. Je lehké si vzít prášek na spaní, ale problém vám to nevyřeší, naopak vám může zadělat na další.

Příčinou nespavosti může být směnnost ve vašem pracovním poměru a jím rozhozený biorytmus, zvýšený stres, rozjitřené emoce, fyzická bolest, která nás sužuje, špatné podmínky pro usínání, např. horko, zima, hluk, modré světlo vyzařující z TV obrazovek, monitorů a mobilních telefonů. Nad tímto vším je třeba se zamyslet a co půjde, změnit či upravit.

Dostatek spánku opravdu nepodceňujme a pokud nás o něj neochudí závažné důvody, dopřejme si ho v dostatečné míře.

Nedostatek spánku nám rozhodně neprospívá

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!