Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ventilátor / foto: shutterstock

Spíte se zapnutým ventilátorem? Pozor na jeho negativní dopad na vaše zdraví!

V horké letní noci hledáme jakoukoliv možnost jak ochladit vzduch v místnosti a riskujeme tak kvůli svému pohodlí mnohá zdravotní rizika.

Pokud patříte k lidem, kteří doma nemají nainstalovanou klimatizaci, horké letní noci jsou pro vás doslova utrpením. Těžký vzduch, který se nehýbe, dusno a teplo, které zabraňuje kvalitnímu a nerušenému spánku, pak řešíme nejjednodušší cestou – zakoupením ventilátoru.

Rychlá úleva za málo peněz

Je k dostání v běžném marketu a nestojí mnoho. Jeho rotující lopatky rozpohybují stagnující vzduch, což účinně ochlazuje rozehřátou místnost, a v případě, že jej namíříte přímo na tělo, pocítíte příjemný pocit úlevy. Ale buďte opatrní, protože pokud se nepoužívá dobře, existují jistá zdravotní rizika.

Jaká rizika přináší použití ventilátoru?

Většina lidí dělá hlavní chybu v tom, že umístí ventilátor do přímé blízkosti svého těla. Dosáhnou tak sice okamžitého osvěžení a zchlazení, riskují však, že se následující den nepohnou. Zvláště pokud se hodně potíte, buďte při používání ventilátoru maximálně obezřetní. Proudící  vzduch totiž dokáže ochladit pot na vašem těle, což má za následek zatuhnutí svalstva a omezení pohyblivosti. Vzduch z ventilátoru dále způsobuje vysychání sliznice očí i úst, která jsou pak také náchylnější k různým typům podráždění. Klasickým projevem přehnané ventilace je pak ranní nepříjemná bolest v krku. Zvlášť opatrní by při používání ventilátoru měli být lidé trpící alergiemi. Rozvířený prach a směsice alergenů z celé místnosti u nich může spustit silnou alergickou reakci.

Jak správně použít ventilátor?

Jak tedy přežít v horké letní noci s ventilátorem a neohrozit tak své zdraví? V první řadě umístěte ventilátor alespoň dva metry od vaší postele, ať se vyhnete přímému kontaktu s proudícím vzduchem. Pořiďte si takový typ ventilátoru, u kterého je možné zapnout rotační program, aby se otáčel a ochlazoval tak větší prostor. Zapínejte ventilátor dříve, než jdete spát, a po ulehnutí jej vypněte, nebo nastavte časovač, kterým omezíte dobu provozu ventilátoru.

Spíte se zapnutým ventilátorem? Pozor na jeho negativní dopad na vaše zdraví!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!