Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bipolární porucha / foto: shutterstock

Jak může bipolárně afektivní porucha ovlivnit váš život

Střídáním nálad trpí snad každý z nás. U někoho však tato náladovost dosahuje takové hloubky a intenzity, že ji již lze nazývat poruchou. Dokážete ji vlastně poznat?

Bipolárně afektivní porucha je závažné onemocnění

Tato psychická nemoc byla dříve označována v souladu se svým průběhem jako maniodepresivní psychóza.Projevuje se různě častými fázemi depresivních a manických epizod, které se střídají v období týdnů. Ty mohou být doplněny smíšenou epizodou charakterizovanou současnou přítomností znaků obou předchozích fází, které se střídají velice rychle, někdy i v rozmezí několika hodin.

Pro depresivní fázi je typická patologická skleslost, pesimistické myšlenky, apatie, snížené sebehodnocení, ale i malá výkonnost či poruchy soustředění. Manická fáze je naopak obdobím extrémně veselé nálady, nepřiměřeně vysoké aktivity, přehnaného sebevědomí a přeceňování vlastních možností a schopností. Střídání těchto období je pro bipolární afektivní poruchu typické.

Zdá se vám, že někdo z vašeho okolí touto poruchou trpí?

Je těžké se domluvit s vaším partnerem, dítětem, či kolegou v práci? Jednou přehnaně optimisticky hýří dobrou náladou a nic pro něho není problém, aby se podruhé zalekl každé drobnosti a se stejnou záležitostí, kterou ještě před týdnem s bravurou sám vyřešil si nyní neví rady? Zkuste s ním promluvit a upozornit jej na možnosti léčby. V případě této nemoci nepomůže příjemné popovídání u psychologa, je potřeba navštívit rovnou psychiatra, který pacientovi předepíše psychofarmaka tlumící negativní projevy nemoci. V období depresivní fáze se podávají nemocnému antidepresiva, v období mánie pak antipsychotika. Současně s nimi jsou obvykle předepisovány i stabilizátory nálad a léky pro navození spánku.

Které slavné osobnosti ovlivnila bipolárně afektivní porucha?

Tato nemoc není nikterak výjimečná a vybírá si daň ve všech společenských vrstvách. Zalovíme-li v českých vodách, můžeme jmenovat například herce Miloše Kopeckého, skladatele Karla Svobodu či zpěváka Petra Muka. Ze zahraničních osobností můžeme jmenovat například boxera Mikea Tysona, zpěvačku Lady Gaga či starého dobrého Franka Sinatru.

Jak může bipolárně afektivní porucha ovlivnit váš život

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!