Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slinivka břišní / foto: shutterstock

Pokud trpíte po každém jídle nadýmáním a plynatostí, možná bije na poplach vaše slinivka

Nemocná slinivka dokáže narušit zaběhlý styl života a pěkně s ním zamávat. Kromě zažívacích obtíží se podílí i na zdravotních problémech pocházejících z nesprávného metabolismu cukrů.

 Jak se projevuje počátek problémů se slinivkou?

Většina postižených trpí bolestmi břicha vyskytujícími se především v jeho horní polovině a vystřelující do zad. Jeden z průvodních projevů může být i zvracení či průjem a s tím spojený váhový úbytek a celková sešlost. Nepřehlédnete jistě ani plynatost a velmi časté nadýmání zejména po jídle. Poškozen je především metabolismus tuků, ve své silněji zapáchající stolici tedy můžete často objevit i nezpracované tukové kapénky. Extrémním vyústěním problémů se slinivkou může být rozvoj cukrovky.

Co může způsobit onemocnění slinivky?

Ať již chronický či akutní zánět slinivky břišní je vždy spojen s nezřízeným životním stylem a častou konzumací potravin a nápojů, které by se v našem jídelníčku měly objevovat zřídka. Mezi nejčastější viníky podráždění slinivky patří alkohol konzumovaný ve zvýšené míře, tučná a smažená jídla, kouření a nezřízený životní styl spojený s přejídáním a malým množstvím pohybu. Na vině bývá ale i chronický i akutní stres a choroby žlučníku.

Co dělat, aby slinivka nezlobila?

Základem je konzumace pokrmů a nápojů, které slinivku nedráždí. Jde především o ovoce a zeleninu a potraviny neobsahující tuky. K pití nejlépe zeleninové šťávy, ovocné džusy či bylinkové čaje. Někteří dietologové dokonce doporučují sníst před každým jídlem malý kousek syrové zeleniny, například mrkve či papriky. V případě akutního záchvatu se pak doporučuje hospitalizace v nemocnici spojená s nitrožilní výživou, která umožní postižené slinivce rychlou regeneraci bez neustálého zatěžování. Onemocnění slinivky břišní není dobré podceňovat, protože i sebemenší narušení její funkce může v konečném důsledku končit smrtí.

Pokud trpíte po každém jídle nadýmáním a plynatostí, možná bije na poplach vaše slinivka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!