Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kardiostimulátor / foto: shutterstock

Kardiostimulátor neznamená nutně snížení kvality života

Kardiostimulátor (angl. pacemaker) se pro léčbu poruch srdečního rytmu používá již od roku 1958, kdy proběhla první implantace tenkrát ještě do otevřené hrudní dutiny.

Nižší srdeční frekvence vede k horšímu okysličení orgánů

Kardiostimulátor se používá ke kompenzaci stavů srdeční nedostatečnosti, které se projevují nízkou frekvencí stahů srdečního svalu. To v konečném důsledku ústí k nedostatečnému přečerpávání krve v organismu a může vést k horšímu okysličení orgánů a v poslední fázi k úplné srdeční zástavě. Kolik pacientů v minulosti na toto onemocnění zemřelo, se již zřejmě nedozvíme, dobrou zprávou je, že v současnosti již lidstvo nalezlo řešení. Tím je právě kardiostimulátor, který spatřil světlo světa již v roce 1950. V prvních letech se však jednalo o poměrně velký přístroj, jehož implantace do těla nebyla možná. Až s vynálezem a rozvojem tranzistoru a miniaturních elektronických součástek se začal rychle posouvat vpřed i vývoj kardiostimulátorů. První byl implantován roku 1958. Slabým článkem celého zařízení bylo jeho napájení. To vyřešil až v roce 1971 vynález lithiové baterie, která umožnila dlouhodobé zavedení přístroje a jeho nepřetržité používání po dobu několika let.

Za hodinku hotovo

V minulosti bylo ochabování srdečního svalu pro většinu pacientů smrtelné. Současná medicína jej za hodinku vyřeší. Moderní kardiostimulátory se implantují do levé nebo pravé oblasti pod klíční kostí. Podklíčkovou žilou pak vedou až do srdce elektrody, jejichž počet je závislý na stavu konkrétního srdce a může se pohybovat od 1 do 3. Baterie v přístroji však stále nevydrží napořád, takže po několika letech musí dojít k reimplantaci a výměně přístroje za nový s čerstvým napájením. Pacienti s kardiostimulátorem se mohou při pravidelné péči dožít bez významnějších obtíží vysokého věku při zachování obstojné kvality života.

Na co si dát při nošení kardiostimulátoru pozor

Funkci tohoto přístroje může snadno ovlivnit silné elektromagnetické pole. Proto je dobré se vyvarovat některým činnostem a prostorám, které toto pole generují. Jde například o sváření elektrickým obloukem, elektroléčbu, vyšetření magnetickou rezonancí a podobně. Běžné domácí přístroje by vliv na činnost kardiostimulátoru mít neměly, mobilní telefon se však doporučuje nosit i používat na opačné straně, něž na které je přístroj implantován.

Kardiostimulátor neznamená nutně snížení kvality života

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!