Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čaj maté / foto: shutterstock

Zdravou alternativou ranní kávy může být čaj maté pocházející z Jižní Ameriky

Yerba Maté je čaj připravovaný z lístků rostliny Cesmíny paraguayské, který je již po celá staletí konzumován zejména pro svoje léčivé a stimulující vlastnosti.

Jaké konkrétní přínosy pro vaše zdraví může čaj maté přinést?

Yerba Maté je znám zejména pro svoje stimulační účinky, které lze přirovnat k těm, které známe po konzumaci kávy. Kromě zvýšení energie však tento nápoj vykazuje navíc také velice silné antioxidační vlastnosti, jež se podílejí na předcházení nemocem srdce a cév a zpomalení stárnutí. Maté lze však doporučit také jako součást podpůrné léčby cukrovky a prevence cílící na snížení cholesterolu v krvi. Z hlediska duševních chorob bojuje Yerba Maté poměrně účinně také s depresemi a úzkostmi.  Pozitivní účinky v něm obsaženého acetylcholinu byly již prokázány při testování u myší. Díky obsahu kofeinu vykazuje Yerba Maté také poměrně silný diuretický účinek, který potěší zejména jedince trpící častými otoky končetin. 

Pomůže i s hubnutím

Vzhledem k tomu, že Maté na jedné straně snižuje chuť k jídlu a na straně druhé zvyšuje efektivitu spalování uložených tuků, může být velice účinným pomocníkem při snižování tělesné hmotnosti. Dejte si však pozor na konzumaci velkého množství tohoto nápoje, protože kofein v něm obsažený může vyvolat průjmy či zvyšovat krevní tlak. Taktéž by měly být obezřetné těhotné a kojící ženy a rodiče malých dětí, kterým se konzumace Maté kvůli absenci věrohodných studií prozatím nedoporučuje.

Konec ranní kávy?

V jaké formě lze Yerba Maté užívat?

K nejoblíbenější variantě konzumace patří samozřejmě čaj připravený ze sušených a drcených listů byliny. Někteří lidé však ocení také možnost zakoupit si Maté v podobě tablet nebo kapslí naplněných práškem. Přesné dávkování nebylo prozatím potvrzeno studiemi, vždy je však vhodné nepřekračovat maximální denní dávku okolo 1 litru nálevu. Při pravidelné konzumaci je navíc vhodné zařadit několikadenní pauzu. Extrémně vysoké dávky Maté užívané po dlouhou dobu bez přestávky mohou mít totiž naopak nežádoucí účinky.

Zdravou alternativou ranní kávy může být čaj maté pocházející z Jižní Ameriky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!