Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Na kole u moře / foto: shutterstock

Od prvního začínám zdravě žít aneb co se nám nedaří dodržovat

Nepřipomíná vám to náhodou něco? Neříkáte si totéž každý měsíc a skutek nikde?

Pokud hodláte změnit životní styl, rozhodně nemusíte čekat do prvního dne jakéhokoliv měsíce. Klidně se rozhodněte patnáctého. Ale opravdu se rozhoupejte a pusťte se do toho.

Důležité je, abyste se změnou či úpravou vašeho životního stylu začali v době, kdy budete v pohodě, psychicky vyrovnaní, nebude vás čekat žádná radikální změna, jako například změna zaměstnání, stěhování či třeba rozvod s partnerem. A budete opravdu cítit, že tu konkrétní změnu chcete. Ne, že vám to navrhuje například okolí.

 

Ujasněte si, jakým směrem se chcete ubírat. Zda chcete začít pouze zdravěji žít a více spát, nebo úplně změnit stravu a zhubnout přebytečné kilogramy. Nedávejte si nesplnitelné cíle, zbytečně vás jejich nedosažitelnost bude stresovat. Pokud plánujete zhubnout, určitě si neplánujte ztrátu osmi kilogramů za měsíc, ale třeba tři. Zadaří-li se, namotivuje vás to pro další měsíc.

Nedržte žádné jednostranné diety, tělo potřebuje všechny živiny v rozumné míře. A pokud máte někdy chuť zhřešit, udělejte to bez výčitek. Však si zase druhý den dáte zdravou večeři.

 

Pokud začínáte se sportem, nepočítejte s tím, že na počátku uběhnete s úsměvem deset kilometrů, ale stěží zvládnete čtyři a budete náležitě vyřízení. Další měsíc to ale už může být kilometrů šest. To samé platí pro návštěvu posilovny. Nepřežeňte to hned první den cvičení, odradí vás to od dalšího tréninku.

Veškeré změny v životě jsou spojeny s reálností naplánovaných cílů. Vaše mety potom dokážete plnit, a tím se zvýší i další motivace a chuť do další práce na sobě samém. Hlavně v klidu a bez zbytečného stresování. Teď už nedoženete to, že jste vlastně chtěli začít jinak žít už před půl rokem. Nyní je důležité, aby vaše změna byla pozitivní a trvale udržitelná. A jestli se k cíli dopracujete za osm týdnů nebo za deset, to už není primární.

Od prvního začínám zdravě žít aneb co se nám nedaří dodržovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!