Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mužská alopecie / foto: shutterstock

Za vypadávání vlasů u mužů může stres i nedostatečná péče

Mužská plešatost neboli androgenní alopecie není jen drobný problém. Často ovlivňuje mužské sebevědomí, ale i jeho společenské úspěchy.

Na vině je v první řadě obvykle genetika

Zvýšené padání vlasů se u mužů, u nichž hrají roli genetické faktory, objevuje již po 20. roce věku. Až třetina pánů ve věku okolo 30 let je postižena nějakým stupněm oslabení své kštice a o 20 let později má již problémy s vypadáváním vlasů každý druhý. Kromě genetických predispozic jsou na vině také věk a hormonální aktivita.

Vypadávání vlasů

Na kvalitu a bujnost mužského porostu hlavy má vliv testosteron

Mnoho plešatějících pánů se utěšuje tím, že holá hlava znamená vysokou hladinu testosteronu, tedy mužského hormonu pozitivně ovlivňujícího jejich sílu a mužnost. A tímto tvrzením nejsou daleko od pravdy. Právě vysoká hladina testosteronu totiž způsobuje u mužů s genetickými předpoklady postupné ochabování vlasových kořínků a zkrácení růstového období vlasu. Následuje přechod ke klidovému období a následné vypadnutí. Holá místa hlavy se následně pokrývají světlými a tenoučkými vlasy připomínajícími chmýří. Tento proces je samozřejmě urychlován s rostoucím věkem.

Léčba alopecie

Je možné nějak vypadávání vlasů zabránit?

Alopecii je nutné začít řešit především včas, jakmile spatříte první náznaky úbytku vlasů na hlavě. Základem předcházení vypadávání vlasů by měl být samozřejmě správný jídelníček. Ten by měl obsahovat především dostatečné množství železa, zinku a vitamínů B a E. Vhodné je také konzumovat potraviny s vysokým obsahem biotinu, tedy vaječný žloutek, ořechy, čočku, kvasnice, mořské plody a dokonce i maso. Rozhodně se zorientujte také v nabídce speciálních šampónů a sér na vlasy, které by při pravidelném používání měly během několika měsíců vaši kštici posílit natolik, že změna bude na první pohled znát.

Za vypadávání vlasů u mužů může stres i nedostatečná péče

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!