Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Měření očních vad / foto: Jirkont

Oční vady: co byste o nich měli vědět?

Oči jsou pro většinu lidí nejdůležitějším smyslem a jakékoliv změny ve vidění bychom měli co nejdříve zkonzultovat s očním lékařem.

Mnoho lidí trpí očními vadami, které se mohou objevit v průběhu let nebo se s nimi někteří z nás narodí. Jaké oční vady mohou postihnout i vás a jak se jim vyvarovat?

Jaké jsou nejběžnější oční vady?

            Běžné oční vady se schovávají pod pojmem „refrakční vady oka“. Možná jste se s těmito očními vadami setkali i vy nebo lidé z vašeho okolí. Jedná se o zhoršené vidění do dálky (krátkozrakost), zhoršené vidění na krátké vzdálenosti (dalekozrakost) a zhoršené vnímání detailů (astigmatismus). Pokud jste postiženi těmito očními vadami, pomohou brýle a kontaktní čočky. Senioři a lidé s nezdravým životním stylem se pak mohou potýkat s šedým zákalem, který se projevuje zakalením oční čočky.

I další oční vady dokážou potrápit

            U určité skupiny lidí dochází k poškození očního nervu a ke vzniku zeleného zákalu, tzv. glaukomu. Zelený zákal odhalí včas lékař na pravidelných očních prohlídkách. Další nepříjemnou oční vadou je onemocnění sítnice, sklivce či rohovky, které může být vyvoláno vysokým krevním tlakem či cukrovkou. Šilhající děti pak mohou v dospělosti bojovat s tupozrakostí, kdy postižené oko není schopno zaostřit jako oko zdravé. Tupozrakost u dítěte poznáte podle toho, že se špatně orientuje a je tzv. neohrabané. Za zmínku stojí také vetchozrakost, která je zaviněna snížením pružnosti oční čočky.

Jsou kontaktní čočky lepší než brýle?

            Někdo nedá na dioptrické brýle dopustit, neboť je má jako módní doplněk. Jenže v letním období, při sportu a při výkonu některých profesí jsou brýle nepraktické. Nahraďte je kontaktními čočkami a viďte jako ostříž. Lidé s presbyopií (vetchozrakostí) mohou zvolit multifokální kontaktní čočky. Díky nim uvidí dobře na blízko i na dálku. Od klasických čoček se liší tím, že uprostřed těchto čoček jsou dioptrie na blízko a směrem k okraji na dálku. Při ruce mějte umělé slzy, které zvláčňují povrch čočky v oku a zbavují pocit suchosti očí.

Jak předcházet očním vadám?

            Uchovejte si po většinu života zdravý a kvalitní zrak. Ne vždy je to jednoduché, zvlášť pokud celý den pracujete na počítači. Dbejte na dostatečný přísun vitaminů, minerálů a stopových prvků. Zařaďte do svého jídelníčku hlavně vitamin A, C a E, omega mastné kyseliny a listovou zeleninu. Udržujte si optimální váhu, sportujte a choďte na pravidelné lékařské prohlídky. Omezte alkohol a přestaňte kouřit. Jestliže pozorujete zhoršení zraku, navštivte očního lékaře.

Nechcete se smířit s oční vadou? Nemusíte!

            Pro lidi s astigmatismem, krátkozrakostí a dalekozrakostí máme dobrou zprávu: můžete podstoupit laserovou operaci a zbavit se pro někoho nepohodlného nošení brýlí a čoček. Také vetchozrakost se dá úspěšně korigovat výměnou původní lidské čočky za novou. V neposlední řadě i šedý zákal je řešitelný pomocí laserové operace, při níž lékař odstraní laserem zkalenou čočku.

Oční vady vás nemusejí v životě omezovat. Můžete se jich nadobro zbavit laserovou operací nebo je korigovat kontaktními čočkami a brýlemi. V obchodech a e-shopech naleznete širokou nabídku těchto očních pomůcek od prověřených výrobců.

Oční vady: co byste o nich měli vědět?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!