Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klíště útočí / foto: shutterstock

Kdy je nutné navštívit lékaře, jestliže jste chytili klíště

Díky mírným zimám je rok od roku více klíšťat. Stále více přibývají ta, která roznáší nebezpečné nemoci. Je potřeba začít plašit pokaždé, když chytíte klíště? A kdy je opravdu nutné navštívit lékaře?

Je každé klíště infikované?

I když je v dnešní době klíště velkou hrozbou přenášející nebezpečné nemoci, které není radno podceňovat, ne všechna klíšťata jsou infikovaná. Tudíž neznamená, že když klíště chytnete, musíte se nakazit. V případě, že se vám na kůži přisaje infikované klíště, začnou se v jeho slinách množit viry a ty pak přechází do rány. Infikované klíště však běžným zrakem nepoznáte. Nemá ani smysl běžet k lékaři ihned po jeho vyjmutí. Infekce v ráně se začne projevovat až tak za 1-2 týdny. První projevy nemoci se mohou objevit ale až po třiceti dnech, nebo výjimečně po třech.

Přisáté klíště

Jak poznám, že došlo k nakažení?

Jak vypadá rána po klíštěti byste měli hlídat zhruba třicet dnů. Že došlo k nakažení, můžete zjistit dvěma způsoby. Nejčastější je zarudnutí místa přisátí a otok. Na rance se udělá rudý pupínek o velikosti dva a více centimetrů. Zrudnout vám může ale i většina okolí vpichu. V takovém případě nečekejte na další příznaky a ihned navštivte lékaře. Druhý projev je více nenápadný. Tváří se totiž jako běžná chřipka. Mohou se objevit horečky, bolesti hlavy, svalů a kloubů, malátnost nebo únava. I v takovém případě raději navštivte lékaře a nezapomeňte ho informovat, že jste měli klíště.

Skvrna od infikovaného klíštěte

Nemoci vyvolané klíštětem

Už tedy víte, jak se zachovat, pokud se na vás klíště přisaje. Víte ale také, jaké nemoci nejčastěji přenáší? Podle odborníků je tou nejčastější nemocí klíšťová encefalitida, na kterou jako na jedinou je vakcína. Očkování je možné už od dětství. Druhou nejčastější nemocí je lymeská borrelióza. Dále pak tularémie, ehrlichióza a mezi méně častá onemocnění pak patří bartonelóza, babezióza a neoehrlichióza.

Kdy je nutné navštívit lékaře, jestliže jste chytili klíště

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!