Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mozek / foto: shutterstock

Smyslů nemáme pět, ale dvacet, aneb co víme o mozku a není to pravda

Mozek je jeden z nejdůležitějších orgánů našeho těla a stále nad ním visí celá spousta otazníků. Už dlouhá léta se jím zabývají neurologové a snaží se přijít na něco nového, co jsme doposud o mozku nevěděli. A je třeba konstatovat, že se jim to skutečně daří.

V nedávné době se například zjistilo, že nemáme jen pět smyslů, jak nás to učili na základní škole. Smyslů máme minimálně dvacet. Důvodem toho je fakt, že jednotlivé a nám dobře známé smysly se dále slučují. Tím vznikají smysly další, jako například rovnováha, hlad, žízeň a další. Co dalšího se nově zjistilo a co zároveň vyvrátilo známé informace?

Nejsme pány svých pocitů

Mnozí lidé žijí v domnění, že jen oni sami jsou pány svých pocitů. Neustále o tom čteme, zmiňuje se to v nejedné knize o motivaci či lepším životě. Jenže pravdou je, že nikdo nemá plnou kontrolu nad svým mozkem. Kontrolu můžeme mít maximálně nad očekáváním vlastního psychického rozpoložení.

S přibývajícími léty přestává mozek fungovat

Je sice pravdou, že s přibývajícími léty slábnou některé kognitivní funkce našeho mozku, ovšem není pravdou, že například po čtyřicítce či padesátce přestává mozek zcela fungovat. I když se stěží naučíme cizí jazyk, na druhou stranu je slovní zásoba tak bohatá, jako nikdy dřív. Stárnutí má tedy v tomto případě svá pro i proti.

Mozek opravdu nepracuje jen na deset procent

Náš mozek pracuje jen na deset procent, to ví každý! Možná jste i vy tuto větu v minulosti zaslechli. Jenže pravdou je, že mozek je velký dříč, který často funguje i na 110%, nikoli jen na pouhých deset. I díky tomu je to tak fascinující orgán, jehož vědci stále ještě zkoumají. Mimochodem, věděli jste, že mozek funguje i v době, kdy spíme? Pokud by mozek přestal pracovat, respektive pokud by došlo v hlavě k tichu, signalizovalo by to vážné poškození.

Nezíváme, když jsme unavení

Co stojí za zíváním? Není to únava, ale naopak prosba mozku o okysličení. Při zívnutí se do mozku dostává kyslík čili potřebná energie na přemýšlení. Jen pouhým zívnutím mozek aktivujete a povzbudíte v činnosti.

Smyslů nemáme pět, ale dvacet, aneb co víme o mozku a není to pravda

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!