Kaktusové plody jako lákadlo prodejců
Kaktusové plody můžete někdy najít pod názvem opuncie. Jedná se stále o totéž – aromatické ovoce rostoucí na kaktusech. Určitě už jste v obchodech objevili brčálově zelený kaktusový džus, nebo znáte omamně vonící zelený čaj s opuncií. Toto zboží je potřeba brát s rezervou, protože výrobci rádi chutě i vůně zintenzivní, aby nalákali zákazníky. Jak tedy opravdu vypadá a chutná opuncie?
Opuncie v různých barvách
Kaktusové plody můžete objevit v mnoha barvách. Od světlounce zelené přes žlutou až po tmavě růžovou. Také chutě se mírně různí, podle toho, který druh opuncie máte. Barva nemá vliv na zralost plodu. Neznamená, že když jste si koupili světle žluté až nazelenalé kaktusové plody, že budou nezralé. Naopak. Vyzkoušejte je, ochutnejte a jistě nebudete litovat.
Jak jíst kaktusové plody
Než se pustíte do ochutnávání kaktusových plodů, je potřeba je očistit – ideálně hrubou stranou houbičky. Po svém povrchu mohou mít pichlavé bodlinky. Pokud jste opuncii koupili v supermarketu, už jich bude nejspíš zbavená. I tak ale dávejte pozor. Ovoce nejprve oloupejte – pokud slupka drží pevně, namočte jej na chvíli do studené vody. Pak už můžete plody jíst – v celku, nakrájené na plátky či kostičky, nebo rozmixované do smoothie. Opuncie má v sobě tvrdá zrníčka, někdy světlá, jindy černá. Ta se dají jíst samozřejmě také. Jejich konzumace přispívá k lepšímu trávení.
Opuncie neboli kaktusové plody jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Obsahují ale i vitamín B, draslík, vápník, fosfor a hořčík. Jsou tedy ideálním doplňkem stravy pro posílení imunity.
Poznejte blahodárné účinky kaktusových plodů na posílení imunity
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!