Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bosé nohy / foto: shutterstock

Posilujte své psychické zdraví díky všímavé chůzi

Chodíme denně. Do práce, na nákup, do školy nebo jen na procházku. Většinou svou chůzi vůbec nevnímáme. Děláme vše automaticky, jak je naše tělo naprogramované. Co to zkusit úplně jinak a aplikovat tzv. všímavou chůzi?

Chůzí k uzdravení těla i duše

K tomu, abyste se naučili vnímat své tělo a chůzi, nepotřebujete vystudovat medicínu, ani žádné kurzy anatomie. Stačí, když budete více věnovat pozornost sami sobě a naučíte se vypnout sled myšlenek, které nám všem ustavičně proudí hlavou a odmítají usnout i ve chvílích, kdy to skutečně potřebujeme. Tím, že se naučíme naši mysl zklidnit a věnovat se jen sami sobě, naučíme se i načerpat mnoho potřebné energie a naše tělo i mysl tak budou zdravější.

Co je to všímavá chůze

O chůzi – především o té všímavé, nebo chcete-li – o vědomé chůzi, bylo vydáno hned několik knižních titulů. Pokud vás téma více zaujme, určitě nebude na škodu si některý z nich pořídit a přečíst. Začít s vědomou – všímavou chůzí však můžete i bez odborných publikací. Stačí, když začnete více vnímat své tělo, okolí a naučíte se vypnout myšlenky. Jak na to?

Vědomá chůze

5 tipů k vědomé chůzi

1. Zapomeňte na courání po městě a vydejte se do přírody. Jedině uprostřed zeleně, lesa, pole nebo parku se dokážete uvolnit a najdete potřebný klid. Vyhledávejte místa bez lidí, kde je minimální hluk aut, továren atd.

2. Nechte odpočívat své myšlenky. Vnímejte okolí, kterým procházíte, všímejte si stromů, keřů, vody atd.

3. Chůzi a okolí vnímejte všemi smysly. Nasajte nosem vzduch a popřemýšlejte, jakou vůni cítíte. Je ve vzduchu svěží tráva? Jarní květiny? Nebo podzimní listí padající ze stromů? Vlhká hlína nebo mech?

4. Pořiďte si vhodnou obuv. Běžecké boty jsou fajn, ale pro všímavou chůzi jsou ideální bosé nohy, nebo třeba barefoot obuv, která je přizpůsobena nejen lidskému tělu, ale právě chůzi v přírodě. Ve chvíli, kdy cítíte pod chodidly klacíky, trávu, kamínky apod., dokážete se mnohem lépe ponořit do přírody i do svého těla.

5. Nemyslete na to, co musíte uvařit dětem a manželovi, zapomeňte, co jste nekoupili v obchodě, nebo jaké úkoly vás zítra v práci čekají. Vnímejte své vlastní tělo, dech, pohyb končetin, vzpřímenou páteř. Cítíte, jak pracují jednotlivé svaly na stehnech, lýtkách, hýždích, na břiše?

Vědomá chůze nám pomáhá zpevnit tělo a zároveň uvolnit mysl. Úplné odpoutání se od každodenních starostí je důležité pro naše psychické zdraví. Chůze v přírodě nám zase pomůže po fyzické stránce. Proto když už vyrazíte na procházku, zamiřte do lesa a zkuste se alespoň 15 minut věnovat sami sobě.

Posilujte své psychické zdraví díky všímavé chůzi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!