Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Veselé holky / foto: shutterstock

Jaké nemoci nejčastěji ohrožují dítě ve škole a školce a jak jim předcházet?

Po dlouhé době jsme se všichni dočkali. Děti nastoupily do škol, o nové zážitky není nouze. Jenže ve škole na děti nečekají jen ty krásné věci, ohrožují je tam také různé nemoci. A to je noční můra snad každého rodiče. Po tom, co děti byly dlouhou dobu doma, si prostě zaslouží trávit čas s kamarády.

V kolektivu na ně ale ze všech stran útočí bacily a viry, zkouší, jak odolný je dětský organismus. Kdo by chtěl hned s dětmi dohánět nové učivo a v práci zase vysvětlovat, že musíte být doma s nemocným dítětem?

Když se řekne imunita

Asi každý ví, že jde o schopnost organismu bránit se vnitřním i vnějším škodlivým virům. Dělí se na vrozenou a získanou.

Vrozená imunita nám byla dána do vínku, je ovlivněna genetikou a jde o přirozenou obranu našeho těla. Získanou imunitu si musíme vybojovat, vzniká až při kontaktu s infekcí. Když ji organismus překoná, vytvoří si vůči ní určitý stupeň imunity.

Víte, že dětská imunita se buduje od chvíle, kdy dítě prvně spatří světlo světa a během dospívání se posiluje? Dětský organismus se při tom učí bránit infekcím. K tomu ale potřebuje účinné zbraně v podobě dostatku vitamínů a minerálů. Ty dítěti můžete dodat buď stravou nebo prostřednictvím přípravků na podporu imunity.

Náš tip: Vyzkoušejte sirup Terezia Baby Imun, který patří mezi vitamíny na imunitu pro děti od 1 roku.

Jaké nemoci se ve škole a školce šíří nejčastěji?

V dětském kolektivu se viry a bakterie šíří snadno a rychle. Podle průzkumů onemocní při návratu do kolektivu každé třetí dítě. Na vině je změna režimu, stres i kontakt s ostatními dětmi. S čím se zaručeně setkáte?

  • Rýma a kašel
  • Vši
  • Zánět průdušek
  • Zánět středního ucha
  • Laryngitida
  • Spála

Jak posílit imunitu u dětí?

Abyste se vyhnuli časté absenci ve škole a v práci, je na místě posilovat dětskou imunitu. Prevence je totiž nejlepší lék. Jak na to?

  • Snažte se s dítětem trávit co nejvíc času na čerstvém vzduchu. Naučte ho hrát venkovní hry, které jste jako malí sami hráli, vyrážejte na procházky přírodou.
  • Dbejte na pestrou a zdravě vyváženou stravu a pitný režim.
  • Dopřejte dítěti dostatek kvalitního spánku.
  • Pravidelně doma větrejte.
  • Vytvořte dítěti domov, kde vládne klid a pohoda.
  • Dávejte dítěti probiotika pro zdravou střevní mikroflóru a vitamíny na posílení imunity. Mezi ty osvědčené patří třeba Preventan junior.

Co dělat, když dítě onemocní?

Když všechny snahy selžou a dítě náporu bacilů neodolá, je na místě klid na lůžku, strava bohatá na vitamíny, případně návštěva lékaře a podání bylinek na imunitu pro děti. Nejznámější je echinacea, rakytník, kustovnice apod.

Náš tip: Vsázíte rádi na sílu přírody? Zkuste Rakytníček, želatinky, které děti milují. Samy se o ně budou hlásit, přitom budou posilovat svůj imunitní systém.

Jaké nemoci nejčastěji ohrožují dítě ve škole a školce a jak jim předcházet?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!