Jeřabiny jako přírodní zdroj vitamínu C
Sychravý podzim, a navíc letošní hrozba koronaviru nás nabádá více na sebe myslet a podporovat imunitu. Jednou z možností jsou vitamínové tablety, které nakoupíte v lékárně. Druhou možnost představují přírodní léčiva a bylinky, které dobře znaly už naše prababičky. Mezi nejznámější podzimní plody podporující imunitu patří právě jeřabiny. Plody jeřábů obsahují velké množství vitamínu C a rutinu. Ty pomáhají posilovat imunitu, udržovat zdravé cévy a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Skvělé jsou při léčbě potíží s močovým ústrojím a pomáhají i při poruchách štítné žlázy.
Umělé sladidlo i vynikající marmeláda
Jeřabiny mají opravdu různorodé využití. Pokud se je rozhodnete konzumovat pro posílení imunity a zlepšení zdravotního stavu, máte několik možností. Z jeřabin se dá vyrobit vynikající sirup proti kašli. Stačí 1 kg jeřabin povařit s půl kilem cukru. Směs se vaří, dokud nezhoustne. Pak se přecedí přes husté síto nebo plátno, slije se do sklenic a uskladní na chladném a temném místě. Vyrobit si ale můžete i výbornou jeřabinovou marmeládu nebo třeba jeřabinové víno. Jeřabiny jsou vhodné i pro diabetiky jako náhražka cukru. Obsahují totiž přírodní sladidlo sorbitol.
Zábavné tvoření a dekorace
Už jako děti jsme tvořili z jeřabin, pamatujete? Také jste je nosili do školy, navlékali na nit a tvořili korálky pro maminku? Jeřabiny se dají navléknout i na tenký drátek, ze kterého pak vytvarujete spirálu, srdíčko, věneček nebo cokoli, co vás napadne. Krásné jsou spolu s šípky a barevným listím ve vázách, v květináčích se suchou podzimní vazbou nebo přidané do podzimního věnce na dveře.
Jeřabiny nejsou jen pěknou dekorací. Pomáhají i našemu zdraví
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!