Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ketodieta / foto: shutterstock

Jak funguje keto dieta aneb hubnout se dá i bez hladu

Kdo by nechtěl být štíhlý, zdravý a plný energie? Ať už potřebujete zhubnout ze zdravotních důvodů, nebo jen kvůli sobě, nabízí se keto dieta neboli dieta bez hladovění.

Co je to keto dieta

Keto dieta je speciální způsob stravování, kterým dosáhnete extrémně rychlého spalování tuků a tím i hubnutí. Především v první fázi. Znát ji můžete i pod názvem proteinová dieta, ketonová nebo cyklická ketogenní dieta. V první fázi diety dochází k tzv. stavu ketózy, díky kterému dojde k rychlému úbytku kil. Hubnout se dá prakticky od druhého až třetího dne.

První fáze trvá přibližně dva až tři týdny – záleží na tom, kolik kilo potřebujete zhubnout. Stejně důležité jsou ale i další fáze, kdy si tělo zvyká na předchozí rychlý úbytek kil a pomalu se vrací k normální stravě. V poslední fázi přecházíte zcela k normální stravě, ale učíte se, jak jíst zdravě a pravidelně, aby nedošlo k tzv. jojo efektu.

Snižování váhy

Jak funguje stav ketózy

Abychom vysvětlili, jak rychlý úbytek kil funguje, je potřeba ukázat si nejprve, co je to ketóza a jak jí docílíte. Ketóza nastane v našem těle v okamžiku, kdy přijímá vysoké množství proteinů a zároveň na minimum snížíme příjem sacharidů. Ty najdete nejen ve sladkostech, ale i v pečivu, těstovinách nebo rýži. Během ketózy se začínají tvořit tzv. ketolátky vznikající štěpením vlastních tukových tkání. Naše tělo je dokáže využívat jako zdroj energie. Ketolátky dokážou zcela nahradit sacharidy, které se stávají hlavním zdrojem naší energie při běžné stravě. Díky stavu ketózy tak dochází k rychlému spalování tuků, a to dokonce až 3-5 kg týdně.

Stav ketózy

Pestrá strava plná vitamínů

Pokud hledáte dietu, při které nebudete muset hladovět a budete si moci dopřát jak slaná, tak sladká jídla, keto dieta může být ideální volbou. Je totiž pestrá na chutě, ale i na vitamíny, minerály, vlákninu a jiné tělu prospěšné látky. Není přitom potřeba vařit složitá a zdlouhavá jídla. Především v prvních fázích, kdy se potřebujete naučit novému stylu stravování a přijímat co nejvíce proteinů, je vhodné vybrat některou ze společností, jež nabízí dietní balíčky na míru. Tam máte často pokrmy v sáčcích rozpočítané na konkrétní počet dní a stačí jen dodržovat přiložené pokrmy.

Zdravá strava

Ketonová dieta není sice nejlevnější, ale za to je velmi účinná, a pokud dodržíte veškeré pokyny i po jejím ukončení a budete se stravovat zdravě, nedojde k jojo efektu a vy budete spokojení.

Jak funguje keto dieta aneb hubnout se dá i bez hladu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!