Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdravá snídaně / foto: shutterstock

Jáhly odstraní překyselení organismu a zlepší vám náladu

V současné době se do našeho jídelníčku stále častěji vrací potraviny, které konzumovali již naši předkové. U nich se sice jednalo spíše o nutnost. My se k nim vracíme z důvodu ozdravění jídelníčku.

Bezlepkové jáhly jsou ideální pro celiaky

Jestliže trpíte alergií na lepek, který se vyskytuje především v obilovinách, nejčastěji v pšenici, zřejmě již jáhly pravidelně konzumujete, protože vám nic jiného nezbývá. Jáhly by se ale měly stát pravidelnou součástí jídelníčku i u lidí, kterým lepek nevadí. Říkají si o to vysokým procentem vitamínu B, bílkovin a také nízkým glykemickým indexem způsobeným množstvím obsažené vlákniny. Díky té se pak člověk cítí déle sytý a nemá důvod se zbytečně přejídat. Díky konzumaci jáhlů dostanete do těla také velké množství dalších minerálů, jako například hořčíku, železa či vápníku a rozhodně můžete počítat i se zlepšením svého trávení.

Zdravé luštěniny

Jáhly nejen pro celiaky

Díky vysokému obsahu bílkovin ocení jáhly také vegani, kteří nekonzumují maso a přísun těchto živin si musí zajistit jinými způsoby. Jáhly obsahují více než 15 % bílkovin. Konzumovat je můžete nejen v podobě tradiční kaše, ale také je jednoduše přidáte do polévky místo zavářky anebo z nich můžete připravovat smažené obilné karbanátky. Fantazii se meze nekladou a právě na ní závisí možnosti využití jáhlů ve vaší kuchyni.

Jáhlový burger

Kde se bere lepek?

Jáhly jsou přirozeně bezlepkové. Poznáte to i na tom, že například jáhlová kaše nemá tak lepivou konzistenci jako například krupičková kaše z pšenice. Lepek je totiž pojivo, lze si ho představit i jako lepidlo, díky němuž drží jednotlivé složky pšeničného zrna pohromadě. Osoby, které jsou na něj alergické, mohou po jeho konzumaci pociťovat ve zvýšené míře nadýmání či nevolnosti a v některých případech se mohou objevit i křeče a závratě. Silným alergikům pak oteče jazyk, což může vést až k udušení.

 

Jáhly odstraní překyselení organismu a zlepší vám náladu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!