Na přípravu bramboráků tentokrát nepoužijeme pánev a vyhneme se smažení. Bramboráky patří mezi nejčastější a zároveň už letité recepty z brambor, mají tak obrovské množství alternací. Dnes je budeme péct v troubě.
Přidejte zelí
Abychom bramboráky ještě ozvláštnili, přidáme k nim zelí. Tato listová zelenina si se zdravým životním stylem také rozumí. Je bohatá na minerály a vitaminy, obsahuje například vysoký podíl vitaminu C či draslíku. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny vám pomůže při spalování tuků, čemuž přispívá také bohatost na probiotika. Kromě sníženého rizika obezity a snadnějšího hubnutí mají probiotika pozitivní efekt také na imunitu. Dále zelí zlepšuje zažívání a rovnováhu trávicího systému.
Máme tedy zelí a bramboráky. Ostatní postup je podobný většině běžných receptů. Brambory tedy nastrouháme, ideálně na hrubší části struhadla. Zelí pokrájíme na menší kousky a přidáme k bramborám. Počítejte zhruba s poměrem 1:3. Na jeden kilogram brambor tedy asi 300-350 gramů zelí. Přidejte 3 vejce a 80 gramů hladké mouky.
Bramboráky pečeme v troubě
Bramboráky ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Chybět nesmí česnek, zde se držte svých chutí a preferencí. Na zmiňované množství se ale nemusíte bát klidně 8-10 stroužků. Kdybyste cítili potřebu přidat do směsi nějakou masovou složku, nakrájejte na malé kousky 100-200 gramů jakéhokoliv uzeného masa.
Vše jednoduše smíchejte dohromady, přemístěte na plech s pečicím papírem a pro křupavost pokapejte rozpuštěným sádlem. Nebojte, jedna nebo dvě lžičky vám neublíží. Takové bramboráky smažíme, respektive pečeme v troubě na 180-200 °C zhruba hodinu.
K tomuto článku není otevřena diskuze