Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Běhání / foto: shutterstock

Jak začít konečně běhat a vydržet

Pokud jste vždy chtěli začít běhat, ale nikdy jste neměli dost vůle doopravdy začít, je tenhle článek určený právě vám. Přečtěte si, jak nejen začít, ale hlavně vytrvat a naučit se běhání si užívat!

Běh je přirozený pohyb

Říká se, že běh je sportem pro každého. A je to pravda, jelikož běhat můžete začít opravdu v jakémkoliv věku. Stačí jen zpočátku pohyb přizpůsobit své aktuální fyzické kondici. Navíc nepotřebujete ani žádné zvláštní vybavení, pro začátek stačí pouze kvalitní boty a jakékoliv pohodlné oblečení. Nejdůležitější je ovšem motivace. Stanovte si vlastní cíl a běžte si za ním. Nehledejte výmluvy, ale snažte se vždy najít naopak důvody a způsoby, jak by to šlo. Jakmile přečkáte několik prvních tréninků, máte téměř vyhráno.

Spokojení běžci

Proč je běh prospěšný

Pokud pomineme výsledky pravidelného běhu v podobě zlepšení fyzické kondice nebo úbytku na váze, existuje ještě mnoho dalších důvodů, proč běhat a vydržet u toho. Pobytem na čerstvém vzduchu si pročistíte hlavu, nabijete se pozitivní energií a jako bonus získáte lepší i kvalitnější spánek. Běhat lze navíc kdekoliv a kdykoliv. Ať už jste ranní ptáče, nebo je pro vás příjemnější běhání večer, záleží jen na vás. Běhat můžete nejen v přírodě, ale také ve městě nebo na stadionu.

Běhat se dá i se psem

Jak u běhání vydržet a zamilovat si ho

Vydrží opravdu jen ten, kdo běhat opravdu chce. Jakmile si splníte stanovený cíl, určete si další, chtějte se pořád zlepšovat a třeba si i vytvořte osobní tréninkový plán. Ovšem co je nejdůležitější, je pravidelnost. Vhodné je běhat 2 nebo 3 dny v týdnu. Jakmile začnete vynechávat, je to cesta do pekel a pravděpodobně u běhání nevydržíte. Takže si běh užívejte, běhejte tam, kde se vám to líbí, s lidmi, kteří vás budou podporovat, a věřte, že objevíte spoustu nového a běhání vás už nepustí!

Jak začít konečně běhat a vydržet?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!