Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alternativní mléko / foto: shutterstock

Rostlinná mléka zlepšují trávení a pomáhají při hubnutí

Rostlinná mléka jsou hitem dnešní doby. Kravské mléko přechází do ústraní a volí se jeho zdravější alternativy. Které z nich však pít, protože nejen dobře chutná, ale také zdraví prospívá?

Mléko, zejména to rostlinné, se dnes vyrábí z různých ingrediencí. Zatímco někdo miluje mandlové mléko, které vyrábí i v pohodlí domova, jiný preferuje oves nebo rýži. Základem každého je však rostlinná složka a voda. I tak vznikne nápoj zdravý a bohatý na antioxidanty, jenž obsahuje velké množství potřebných vitaminů a minerálů.

Sojové mléko

Ovesné mléko při hubnutí

V oblibě je rostlinné mléko vyráběné z ovsa. Takzvané ovesné mléko je výborné ve chvíli, kdy jste v hubnoucím módu. Skvěle udržuje váhu, navíc dodává pocit sytosti, díky čemuž se nepřejíte. Kromě sacharidů a vitaminu E obsahuje mnoho vlákniny, která je nepostradatelná při správném fungování trávicího systému.

Rýžové mléko pro celiaky

Trpíte celiakií a hledáte vhodnou alternativu rostlinného mléka? Vaší volbou bude rýžové mléko, které ostatně zachutná i těm, kteří lepek můžou. Je totiž velice lehké a sladké, dobře stravitelné a plné potřebné energie, kterou každý den tolik potřebujeme. Navíc je to opět povolené pití při hubnutí. I rýžové mléko udržuje kontrolu nad hmotností. Má dokonce menší počet kalorií než oblíbené mandlové mléko.

Mandlové mléko je nejoblíbenější

I když je mandlové mléko o něco kaloričtější než výše zmíněné rýžové, přesto patří k nejoblíbenějším druhům rostlinných mlék. Lidé si mandlovou alternativu kravského mléka vyrábí sami doma, ostatně to není nic těžkého. Milují ho i děti, kterým (stejně jako dospělým) přináší energii a také potřebné živiny. Konkrétně obsahuje vlákninu, železo, také hořčík, vápník a samozřejmě už zmiňovaný vitamin E.

Mandlové mléko

Sójové mléko je základ

Mezi základní druhy rostlinných mlék patří také sójové mléko, které je jedním z vůbec nejpřínosnějších. Jeho kořeny sahají až do daleké Číny, v Evropě se těší popularitě až od minulého století. Napomáhá ke snížení špatného cholesterolu v krvi, a je proto ideální pro lidi trpící cukrovkou.

Rostlinná mléka jsou plná vitamínů a minerálů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!