Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plíseň v koupelně / foto: shutterstock

Gumové hračky do vody bývají semeništěm plísní a bakterií

Odborníci varují před zdánlivě nevinnými gumovými zvířátky, se kterými si s oblibou hrají při koupání malé děti. To, co se v nich skrývá, jim totiž může způsobit vážné zdravotní problémy.

Koupání se žlutou gumovou kačenkou či jinými barevnými zvířátky patří k oblíbeným činnostem malých i větších dětí. Dokáží se s nimi zabavit na dlouhou dobu a koupání se díky nim stává oblíbenou a vyhledávanou aktivitou. Málokdo si však uvědomuje, jaké nebezpečí se skrývá uvnitř těchto gumových postaviček, které zvláště malé děti rády okusují a stříkají si z nich vodu do úst.

Hrátky ve vaně

Co lze nalézt uvnitř oblíbených dětských hraček?

Vědci z Federálního institutu vodních věd a technologií v Curychu podrobně zkoumali, co vše se skrývá uvnitř těchto gumových hraček a zjistili, že jsou opravdovým rájem bakterií a plísní. Po jedenáctidenním používání v mýdlové vodě vykazoval jejich vnitřek od 5 do 75 milionů mikroorganismů na centimetru čtverečném a až 60 % hraček bylo zasaženo nebezpečným typem plísně. Patogenní bakterie se pak objevily dokonce v 80 % zkoumaných hraček.

Proč dochází k tvorbě nebezpečných plísní a bakterií?

Pravdou je, že tyto pro zdraví škodlivé mikroorganismy mají ke svému množení uvnitř gumových hraček jedinečné podmínky. Vlhko a teplo společně s mýdlovou vodou smíšenou s tělesnými tekutinami a kožními bakteriemi vytváří ideální prostředí pro jejich růst. Když k tomu přičteme prakticky nemožnost důkladně hračku vymýt, dostaneme nebezpečný koktejl látek, který pak lehce způsobí ušní, oční, nebo dokonce gastroenterologickou infekci.

Gumové hračky

Jak zabránit šíření patogenních organismů?

Jednou z možností, jak chránit zdraví našich nejmenších, je vodní hračky po každém použití vyvařit v horké vodě, což však není příliš praktické. Úplně nejlepší je již při samotném výběru zvolit takové vodní hračky, které nemají ve spodní části otvor, takže se do nich nemá kudy dostat voda a vlhkost. Sice možná nebudou u dětí tolik populární, protože nepískají a nestříkají vodu, minimalizují však riziko nechtěných infekcí či jiných zdravotních problémů.

 

 

Gumové hračky do vody bývají semeništěm plísní a bakterií

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!