Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rýmovník při nachlazení / foto: shutterstock

Rýmovník na okenním parapetu na okrasu, v čaji pro zdraví

Na okenním parapetu pěstujeme mnoho rostlin, květin a bylin. Zatímco některé jsou opravdu jen na okrasu, jiné mají pozitivní účinky na zdraví. Takový rýmovník je však obojí - krásně zdobí interiér i prospívá zdraví.

Znáte rostlinu jménem rýmovník? V posledních letech obývá stále více domácností, čemuž se ostatně nemůžeme divit. Většinou ho lidé pěstují v místnostech, kde je sužuje otravný hmyz, jako jsou komáři nebo malé mušky. Jeho vůně hmyzu není vůbec sympatická, proto se od rostliny drží dál. Věděli jste ale, že rýmovník je také skvělým podporovatelem našeho zdraví?

Sazenice rýmovníku

Rýmovník na rýmu

Jak už název rostliny (nebo chcete-li byliny) napovídá, jedná se o účinného bojovníka proti rýmě. S příchodem chladného ročního období se rýma stala naším každodenním společníkem, i když o něj vlastně nikdo nestál. Pokud vás sužuje ucpaný nos, který vám nedá v noci spát, je načase vsadit právě na čaj, který si připravíte z této nevšední rostliny. Nebo si k němu stačí jenom přičichnout. Předtím si však jeho listy promněte mezi prsty.

Proti stresu a úzkostem

To, jestli je rýmovník skutečně takovým posilovačem lidského zdraví a spásou při mnoha zdravotních neduzích je otázkou, na kterou si každý musí odpovědět sám. Ovšem říká se, že rýmovník snižuje stres a potlačuje úzkost. Bohužel stejně jako stres, tak i úzkost patří k jevům, které jsou dnes naprosto běžné. Žijeme přece jenom v hektické době, která nás nenechá odpočinout. Když však budeme pít rýmovníkový čaj, je možné stresu i úzkostem předcházet nebo s nimi zatočit, pakliže nás už sužují.

Na zklidnění podrážděné pokožky

Po rýmovníku sáhněte i ve chvíli, kdy zjistíte, že vás bodl komár či že vás trápí nepříjemný a svědivý ekzém. Tato zajímavě vonící rostlina má totiž tendenci zklidnit podrážděnou pokožku. Navíc umí rychle snížit zarudnutí i otoky, zmiňované svědění dokonce zcela eliminuje.

Rýmovník na okenním parapetu na okrasu, v čaji pro zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!