Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cushingův syndrom / foto: shutterstock

Cushingův syndrom může postihnout i vašeho psa

Máte pocit, že váš pes stále hubne, nebo naopak začal nekoordinovaně přibírat a vypadá jako soudek na sirkách? Pije extrémní množství vody a má problém s inkontinencí? Možná má Cushingův syndrom.

Co je Cushingův syndrom

Cushingův syndrom je poměrně zákeřná nemoc, která se u některých psů projeví hned od začátku agresivně a jinde přichází plíživě, takže dlouho nevíte, že se s vaším psem vůbec něco děje. Způsobuje ho nadmíra hormonu kortizolu, který produkují malé párové žlázy s vnitřní sekrecí – nadledvinky. Pokud se kortizol nachází v těle v přiměřeném množství, je to v pořádku – chrání zdraví psa. Pomáhá zvládat záněty a mimo jiné také reguluje množství vody v těle psa.

Onemocnění nadledvinek

Co Cushingův syndrom vyvolává

Tato zákeřná nemoc může vzniknout nadměrným množstvím kortikoidů, které jsou psovi podávány z důvodu léčby jiných komplikací. Jsou to například léky prednison, methylprednisolon, triamcinolom a další. Cushingův syndrom ale může vyvolat i malý, obvykle nezhoubný nádor na hypofýze, což je spodní část mozku. Ten pak vysílá signály do nadledvinek, které produkují přemíru kortizolu a způsobují psovi zdravotní obtíže. Nádor se někdy může objevit i přímo na nadledvinkách.

Jaké má Cushingův syndrom příznaky

Pes postižený Cushingovým syndromem může mít řadu příznaků. Většinou se objevují dva i více příznaků najednou. Pes více žere – někdy přitom hubne, jindy naopak přibírá v oblasti břicha, až vypadá jako soudek. Nohy má naopak nepřiměřeně hubené. Často i přes nenadálou obezitu vystupují psovi kosti na zadku, hlavě nebo je výrazně viditelná páteř. Pes se prohýbá v zádech a břicho má jakoby prověšené. Dalším příznakem je extrémně velká konzumace vody. Pes dokáže vypít celou misku během chvíle a nepřestává, dokud není prázdná. Venku pak neobvykle dlouho močí – moč může někdy i pěnit. Setkat se můžete i s inkontinencí. Pes je unavený, apatický a bez nálady. Někdy se Cushingův syndrom projevuje velkou ztrátou chlupů – pes může mít i celá místa holá. Objevit se mohou i potíže při chůzi do schodů.

Nemocný pes

Dá se Cushingův syndrom léčit?

Cushingův syndrom je sice nemoc léčitelná, ale nepočítejte s tím, že psa vyléčíte zcela. Léčba pouze utlumí důsledky nemoci a pomůže vašemu psovi žít plnohodnotný život. Pokud vznikne Cushingův syndrom z důvodů nádoru, je pes operován a následně jsou mu naordinovány patřičné léky. Pokud byste psa léčit nenechali, může dojít k dalším závažným onemocněním – např. cukrovka, infekce ledvin či močových cest atd. V nejhorších případech dochází až k úmrtí psa.

Cushingův syndrom může postihnout i vašeho psa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!