Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blažený spánek / foto: shutterstock

Mezinárodní den zdravého spánku připadá na 21. březen

Víte, že 21. březen není pouze druhým jarním dnem, ale také na toto datum připadá Mezinárodní den zdravého spánku? A proč se vlastně něco jako spánek dostalo do seznamu významných dnů?

Zdravý spánek mívá zásadní vliv na zdraví člověka. Spoustu lidí stále kvalitu spánku podceňuje, ale nemělo by tomu tak být. Spánek je pro nás opravdu zásadní, vždyť jím trávíme až jednu třetinu života. Má nezanedbatelný vliv na naše zdraví, psychickou pohodu a kvalitu našeho života.

Spánek jako významný den

Tento významný den vznikl jako iniciativa Celosvětového projektu spánku a zdraví. Řadíme sem také osvětu v oblasti zdravého životního stylu, se kterým souvisí prevence onemocnění, a právě také nejrůznějších spánkových poruch. 

Poruchy spánku

Problémy se spánkem mívá každý druhý dospělý

Se spánkem má potíže téměř polovina populace, ale pouze minimum lidí vyhledá odbornou pomoc, přestože většina poruch spánku se dá běžně léčit. Nedostatek spánku či nekvalitní spánek má dopad na naši paměť, soustředění, schopnost učení. Stojí mimo jiné i za příčinami dopravních nehod. Může stát za vznikem depresí či dalších úzkostných stavů. Dále má vliv na náš imunitní systém, stojí zčásti za vznikem obezity, cukrovky nebo také zhoubných onemocnění.

Když nás spánek ohrožuje

Jisté procento populace trápí tzv. spánková apnoe. Jde o přerušované dýchání a o kvalitním spánku nemůže být řeč. Člověk se ráno probouzí doslova zbitý místo očekávaného osvěžujícího pocitu. Spánková apnoe je nebezpečná, může vést ke vzniku kardiovaskulárních chorob, hypertenzi či mozkovým příhodám. Zde je opravdu nezbytná návštěva odborníka.

Spánková apnoe

Jak si zajistit kvalitní spánek

Jak vidíte, kvalitní spánek je pro člověka opravdu nepostradatelný. Pokud trpíte drobnými problémy se spánkem, nejprve se snažte o odstranění možných příčin. Například nepijte před spaním kávu či silné čaje, nekonzumujte těžké večeře, vyhněte se přetopené ložnici, nekuřte, nepijte před spaním alkoholické nápoje, nesledujte pořady, které by vás mohly rozrušit. Dopřejte si raději procházku na čerstvém vzduchu či poslech uklidňující hudby. Také jistý spánkový režim vykazuje velké plus, uléhejte pokud možno každý den ve stejnou dobu. Nebraňte se vlastním pravidelným rituálům.

Kvalitní spánek

Pokud vám odstranění zmíněných příčin nepomůže, potom je nasnadě vyhledat odbornou pomoc. Opravdu není radno kvalitu spánku podceňovat.

Mezinárodní den zdravého spánku připadá na 21. března

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!