Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rovnátka / foto: shutterstock

Hezčí úsměv díky rovnátkům měly již starověké národy

Po krásném úsměvu toužili lidé od nepaměti, a tak se o hezčí úsměv pokoušeli s nejrůznějšími korekčními pomůckami už ve starověku. Rovnátka totiž nejsou výdobytkem moderní civilizace, jak si můžete myslet.

Starověká rovnátka

I dnes archeologové nacházejí na egyptských mumiích zuby omotané drátky. Egypťané totiž používali tenké pásky ze zlata, kterými si křivé zuby připevňovali k těm rovným. A dělala to dokonce prý i Kleopatra (69 – 30 př. n. l.). Římané se pomocí zlatých drátků snažili přiblížit k sobě zuby s velkými mezerami a velice zajímavou techniku měli Etruskové, kteří pohřbívali své mrtvé se zvláštním aparátkem podobným chrániči do úst. Ten měl zajistit, aby krásné zuby vydržely i do posmrtného života.

Kleopatra
Kleopatra (zdroj: shutterstock.com)

Francouzské zubní úspěchy

Během období středověku dle nálezů žádný pokrok v oblasti zubů nenastal, ten přináší až v 18. století francouzský lékař Pierre Fauchard (asi 1678 – 1761). Je nazýván otcem stomatologie a ve své knize s názvem Dentální chirurgie se věnuje mimo jiné rovnání zubů. Popisuje v ní plátky z drahých kovů určené k rozšíření zubního oblouku v případě, že je chrup příliš natěsnaný. Jeho metodu dotáhne k dokonalosti následně Etienne Bourdet (1722 – 1789), a to vytržením stoliček pro snazší a rychlejší srovnání. Skutečným předchůdcem dnešních fixních rovnátek je vynález z roku 1819 od Christophera-Francoise Delabarreho (1787 -. 1862). Asi o 20 let později se objevují první snímatelná rovnátka a rodí se skutečná nová věda – ortodoncie.

Krásný úsměv
Krásný úsměv (zdroj: shutterstock.com)

Počátek moderní ortodoncie

Prvním skutečným ortodontistou je patrně Američan Edward Angle (1855 – 1930), který v roce 1900 vytváří první klasifikační systém pro špatné postavení zubů, který je v podstatě používaný dodnes. Navíc zjednoduší řadu ortodontických přístrojů, založí první ortodontickou školu a časopis a vydává řadu významných publikací. V této době se kolem každého zubu obtočil pásek a ty pak byly připevněné na hlavní drátek. Movití lidé volili zlatý drátek, chudší stříbro a ti nejchudší kaučuk zinek nebo dřevo. Velká revoluce pak nastává na přelomu 50. a 60. let 20. století, kdy se začne používat chirurgická ocel. A dnes? Dnes jsou rovnátka v podstatě neviditelná například díky rovnátkům v barvě zubů, keramickým rovnátkům nebo dokonce čirým rovnátkům.

Hezčí úsměv díky rovnátkům měly již starověké národy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!